LIFESTYLE 29 iunie 2015

6 motive importante să laşi ţigările

de Covasna Media | 688 vizualizări

Potrivit medicilor, riscurile fumatului sunt extrem de numeroase, iar consumul de tutun afectează întreg organismul.

Dacă încă nu ai descoperit o metodă de renunţare la fumat şi încă mai cauţi ceva care să te mobilizeze, adevarul.ro prezintă şase motive importante pentru care e bine să te laşi de fumat chiar de acum:

1. Unii fumători tuşesc destul de des, întrucât tutunul afectează mucoasa respiratorie. Mai grav este că printre riscurile fumatului este şi faptul că tutunul, în ceea ce priveşte sistemul respirator, din cauza substanţelor toxice, poate duce la emfizem pulmonar, infecţii mai dese, astm bronnşic şi, cel mai grav, la cancer pulmonar.

2. Pe lista de riscuri ale fumatului trebuie trecut şi faptul că tutunul reduce sever imunitatea, iar apărarea faţă de diverse infecţii este mult mai grea. De asemenea, vindecarea este mult mai grea.

3. Un alt risc al fumatului este faptul că scade masa musculară, dar şi densitatea osoasă.

4. La bărbaţi există riscul impotenţei, schimbări la nivel hormonal şi probleme de feritilitatea. La femei, pe lângă problemele de feritilitate, fumatul mai poate aduce şi tulburări de ciclu menstrual, menopauză precoce, dar şi, cel mai grav, apariţia cancerului de col uterin.

5. În ceea ce priveşte afectarea sistemului cardiovascular, medicii au făcut din nou listă uriaşă de afecţiuni medi­cale pe care le poate provoca fumatul. De exemplu, fumatul poate creşte cu 50% riscul unui accident vascular cerebral la persoanele tinere.

6. Dar cele mai mari riscuri ale fumatului sunt: apariţia cancerului bucal, nazal, al gâtului, de esofag, stomac, pancreas, vezică urinară, col uterin sau de sân. De asemenea, din 10 pacienţi diagnosticaţi cu cancer pulmonar, 9 sunt fumători.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.