ACTUALITATE 29 iunie 2015

EDITORIAL. „Tătucul-general” Oprea, sau „mămuca-liberală” Gorghiu?!

de Dumitru Manolăchescu | 604 vizualizări

Asta e întrebarea care revine obsedant în comentariile cititorilor pe site-urile care se ocupă de politică: pe mâna cui mergem dacă renunţăm la PSD şi omnipotentul Ponta? Ne mulţumim cu „tătucul-general” Oprea, sau am evoluat şi-o chemăm la guvernare pe „mămuca-liberală” Gorghiu?!

Întrebările astea şi altele care se mai pot pune au logica lor: într-un sondaj recent, 40% din populaţia României crede, încă, în Victor Ponta şi PSD. Şi cam tot atâţia cred că dosarele politicienilor sunt... mânăreli politice. Că doar cum să acuzi altfel un ditamai senator, deputat, ministru, premier?! Musai e vorba ori de Băsescu, ori de Ponta, ori de Iohannis, ori de „binomul SRI-DNA”, ori de toate la un loc. Teoria conspiraţiei ne ocupă tot timpul... Scuipi în sân şi te rogi la toţi dumnezeii să nu te-ajungă vreun denunţ şi pe tine, ori pe cineva din preajmă care ştie ceva urât despre tine...

De-aia ziceam că întrebarea nu-i rea: ce vrem noi, de fapt? Ce-i în capul celor care vor încă Ponta şi PSD, dar în acelaşi timp au multă şi foarte multă încredere în DNA?! Pe mâna cui vrem să mergem? Că fără politicieni şi partide nu se poate, e clar, sunt răul necesar.

Dacă nu-ţi place Ponta, eşti tentat să zici şi „Jos PSD”. Ceea ce, dacă mă gândesc bine, ar fi o greşeală în acest moment. Jos PSD va trebui să zicem, dar mai ales să votăm în 2016. Cui ar folosi o intrare în Opoziţie a PSD în acest moment, ori la toamnă? Paradoxal, doar PSD. Care ar avea timp să-şi revină şi să se „reinventeze” (nu prea văd cum, dar teoretic se poate) până la viitoarele alegeri. Moştenirea pe care o vor lăsa pesediştii va fi una teribil de complicată, liberalii şi cine-i va mai însoţi în posibila viitoare guvernare au toate şansele să-şi prindă urechile în calcule astronomice, pomeni electorale nesustenabile în buget, cifre scoase din burta lui Ponta şi efecte perverse ale unor OUG date pe genunchiul bolnav al premierului. Va fi greu pentru „echipa” Gorghiu-Blaga să se descurce în iţele unei guvernări liberale de la care electoratul aşteaptă foarte, foarte multe lucruri: fără corupţie în administraţia centrală şi locală, eficienţă maximă în condiţiile unei guvernări fără promisiuni deşarte şi minciuni televizate. De unde să scoată PNL asemenea performeri şi asemenea performanţe?! Pentru că încă ne întrebăm: cu ce-s mai buni liberalii decât pesediştii? Cu ce-i mai bun Blaga decât Ponta? Şi tot aşa, semn că... toţi sunt o apă şi-un pământ, nu?!

PNL nu are la această oră o echipă în stare să performeze obligatoriu, sub presiune şi pusă la zid de un Parlament încă favorabil (sau foarte puţin defavorabil) PSD. Aşteptările sunt extrem de mari, posibilităţile sunt al dracului de mici... Or să continue să defileze pe scările DNA notabilităţile centrale şi locale liberale. Mă uit la ce se-ntâmplă în cel mai frumos şi bine gospodărit oraş al ţării, de Braşov e vorba, şi nu văd niciun motiv să sărbătoresc o posibilă guvernare liberală: primarul George Scripcaru, cel mai performant primar de mare oraş al ţării, este „agăţat” de DNA sub o acuzaţie de „abuz în serviciu” şi o pagubă de 1 milion de euro! Ştiu, nu contează suma, infracţiunea e infracţiune, problema e că absolut, dar absolut toţi primarii şi preşedinţii de Consilii Judeţene din România pot fi acuzaţi de „abuz în serviciu” şi puşi, de mâine începând, sub urmărire penală. Nu mi-aş dori, dar pentru credibilitatea DNA sper ca procurorii să-i găsească lui Scripcaru şi alte motive pentru a-l pune sub acuzare, ce-a transpirat până la ora asta către Media în ce-l priveşte e subţire de tot...

Aşadar, revenind la oile noastre pesediste şi peneliste, ce vrem, de fapt? Ne interesează o guvernare liberală cu orice preţ, indiferent de urmările electorale nefaste care ar însoţi-o, sau ţintim ceva mai departe şi-i lăsăm pe pesediştii premierului Ponta să-şi frângă şi gâţii, nu doar genunchii?!

Întrebări grele, de uzură, te doare capul doar când le citeşti, dar-mi-te să mai fii şi obligat să oferi un răspuns clar şi rapid. Probabil că se va recurge la a treia cale: un guvern PSD fără Victor Ponta. Poate cu generalul Oprea (apropo de general, mi-a plăcut ce-a făcut la Miercurea Ciuc, dar despre asta vom mai vorbi), poate cu vreun pesedist mai puţin pătat (or mai fi şi de-ăştia?!), poate cu unul care să ţină doar „căruţa” pe drum, cu toate roţile intacte, până la alegeri... Pretenţii mari, e limpede, nu mai are nimeni, am ajuns în situaţia în care partidele încearcă să se-adune şi să reziste tăvălugului DNA cu cât mai puţine pierderi. Ce planuri, ce promisiuni, ce guverne din umbră?! Cine le mai bagă în seamă?!

Nu-mi dau seama, totuşi, ce vrea populaţia „cuvântătoare” în sondaje. Mai interesează pe cineva lupta împotriva corupţiei, sau asta a devenit o vorbă goală, os de ros în campaniile electorale?! Dacă românii o apreciază pe Laura Codruţa Kovesi mai mult decât pe mai-marii BOR, atunci cum se explică procentul uriaş pe care încă îl mai are premierul Victor Ponta (40% e imens pentru Ponta la această oră!) în preferinţele electoratului?! Undeva, ceva nu se potriveşte, nu puşcă, vorba unui amic. Ori cei intervievaţi în sondaje sunt debusolaţi cu totul (ceea ce nu m-ar mira, asta ar explica şi ratingul peste orice aşteptări al spălătorilor de creiere de la Antena 3), ori sondajele mint. Aş înclina spre prima soluţie: ne-am cam pierdut busola şi va mai dura până să o găsim şi s-o aşezăm la locul ei.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lili, 30 iunie 2015
Sondajele alea aiurea sunt facute in Romania saraca si mai ales sudul sarac si dependent de ajutoarele sociale ale lui Ponta si Dragnea, in Moldova saraca.... La cata populatie needucata si saraca citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.