ACTUALITATE 30 iunie 2015

O nouă amânare în procesul privind evacuarea Centrului de Cultură Arcuş

de Agerpres | 712 vizualizări

Judecătoria Sfântu Gheorghe a amânat marţi, pentru a doua oară, termenul de judecată pentru cererea formulată de conducerea Centrului de Cultură Arcuş, care a solicitat instanţei suspendarea evacuării silite a instituţiei ce funcţionează într-un castel retrocedat urmaşilor foştilor proprietari, care trăiesc în Africa de Sud. Potrivit informaţiilor postate pe portalul Judecătoriei Sfântu Gheorghe, cauza va fi judecată pe 9 iulie a.c.

Conducerea Centrului de Cultură Arcuş a contestat executarea pe motiv că planul cadastral nu corespunde cu realitatea şi consideră că aspectele de natură patrimonială trebuie în mod obligatoriu clarificate între statul român şi moştenitori. La primul termen din 16 iunie, instanţa a amânat cauza pentru 30 iunie, iar marţi a dat un nou termen de judecată.

Castelul de la Arcuş, care a aparţinut baronului Szentkereszty căsătorit cu Maria Florescu Bibescu, a fost retrocedat unor rude îndepărtate ale acestuia, stabilite în Africa de Sud, care, după ani de judecată, au obţinut o sentinţă definitivă în baza căreia au cerut evacuarea imobilului.

Pe rolul instanţelor de judecată mai există încă şase procese legate de retrocedarea acestui castel, printre altele fiind contestat certificatul de moştenitor, a declarat directorul Centrului de Cultură Arcuş, Kopacz Attila.

El a menţionat că statul român a realizat investiţii considerabile pentru întreţinerea şi funcţionarea castelului şi domeniului de la Arcuş, fără de care astăzi ar fi fost o ruină. Investiţiile realizate între anii 1968 şi 2012 sunt evaluate la circa 3,4 milioane de euro.

Mai mulţi oameni de cultură au lansat o „Petiţie pentru salvarea Centrului de cultură Arcuş”, semnată până acum de peste o mie de persoane, prin care cer autorităţilor statului român să asigure continuitatea activităţii acestui aşezământ cultural înfiinţat în urmă cu 25 de ani, în subordinea Ministerului Culturii.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.