LIFESTYLE 30 iunie 2015

Un nou medicament revoluţionar împotriva cancerului pulmonar, administrat gratuit în Marea Britanie

de Mediafax | 558 vizualizări

Un nou medicament revoluţionar împotriva cancerului pulmonar, Nivolumab, care învaţă organismul pacienţilor să depisteze şi să distrugă celulele canceroase, dublând şansele de supravieţuire ale bolnavilor, este administrat gratuit, începând de marţi, în Marea Britanie.

Medicamentul a devenit disponibil graţie unei politici adoptate de guvernul britanic ce permite autorizarea în regim de urgenţă a substanţelor care au potenţialul de a salva vieţi omeneşti, evitând astfel procesul obişnuit de licenţiere a noilor tratamente medicale, care durează de obicei mai mulţi ani, informează dailymail.co.uk.

Administrat sub forma unui vaccin la fiecare două săptămâni, medicamentul Nivolumab învaţă sistemul imunitar din organismul pacientului să identifice şi să atace celulele canceroase.

Rezultatele studiilor preliminare au arătat că efectele benefice continuă timp de mai mulţi ani după încheierea tratamentului. Experţii în domeniu afirmă că o astfel de imunoterapie a deschis o „eră nouă” în lupta împotriva cancerului. Testele preliminare au sugerat faptul că noul medicament dublează şansele de supravieţuire ale pacienţilor.

Începând de marţi, medicii britanici vor putea să ofere medicamentul Nivolumab pacienţilor cu cancer pulmonar în stare avansată, pentru care intervenţia chirurgicală nu mai reprezintă o opţiune validă. Costurile vor fi suportate de producătorul medicamentului, compania Bristol-Myers Squibb.

Terapia diferă de tratamentele „pătură”, aşa cum sunt denumite chimioterapia şi radioterapia, care ucid toate celulele din zonele afectate, inclusiv cele sănătoase.

Acest fapt înseamnă că pacienţii vor prezenta mai puţine efecte secundare - oboseală, ameţeală, căderea părului şi infecţii -, ce apar din cauza distrugerii celulelor sănătoase.

Unii dintre pacienţii diagnosticaţi anterior cu cancer de piele în stadiu terminal au putut deja să îşi reia activitatea şi să revină la locurile lor de muncă după ce au urmat această imunoterapie. Aceşti pacienţi au nevoie doar de o injecţie cu Nivolumab la câteva luni.

În schimb, cancerul pulmonar este una dintre formele de cancer cu cea mai mare rată de mortalitate din lume. Doar 5% dintre pacienţi supravieţuiesc timp de zece ani după diagnosticare.

Cancerul pulmonar ocupă, de asemenea, locul al doilea în topul celor mai frecvente tipuri de cancer - după cancerul mamar la femei şi cel de prostată la bărbaţi. Aproximativ 43.000 de cazuri noi de cancer pulmonar sunt diagnosticate în fiecare an în Marea Britanie.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.