ACTUALITATE 2 iulie 2015

Deputatul Horia Grama susţine ideea atribuirii unei denumiri bilingve Spitalului de Cardiologie

de Agerpres | 741 vizualizări

Deputatul PSD Horia Grama susţine ideea atribuirii unei denumiri bilingve Spitalului de Recuperare Cardiovasculară „dr. Benedek Géza” din staţiunea Covasna, menţionând că va face demersurile necesare pentru ca în titulatura acestei instituţii să figureze şi numele unei personalităţi de naţionalitate română.

„Este un principiu absolut corect, e normal ca un spital care se află într-un cartier în care locuiesc numai români să poarte şi un nume românesc. Am înţeles că şi pământul pe care a fost construit spitalul a fost al românilor din zonă, deci principiul este absolut corect şi normal. Pe lângă numele dr. Benedek Géza, care a fost fondatorul spitalului, să poarte şi un nume românesc, deci denumirea să fie bilingvă dacă tot suntem într-un judeţ multicultural”, a declarat joi, deputatul covăsnean, în cadrul unei conferinţei de presă.

El a menţionat că tentativa Asociaţiei cultural-creştine „Justinian Teculescu” din staţiunea Covasna de a introduce numele dr. Nicolae Teculescu în titulatura acestui spital a eşuat în urmă cu câteva luni, pentru că nu a existat un consens în rândul comunităţii româneşti şi nici o consultare cu autorităţile locale şi reprezentanţii comunităţii maghiare.

„E o chestiune ce poate fi reluată şi eu o susţin. Împreună cu toată societatea civilă românească, cu administraţia locală şi noi, politicienii, putem găsi o soluţie, putem să discutăm cu reprezentanţii comunităţii maghiare, cu UDMR şi eu nu cred că nu s-ar putea găsi o soluţie. Eu lansez această propunere şi m-aş implica de la început. Nu trebuie abandonată problema”, a mai spus Horia Grama.

El a mai adăugat că Spitalul de cardiologie ar putea prelua, spre exemplu, numele dr. Horia Radu, un renumit medic din judeţul Covasna, care a fondat Spitalul de patologie neuromusculară din Vâlcele.

În luna aprilie, Ministerul Sănătăţii a schimbat denumirea Spitalului de cardiologie, aflat în subordinea sa, introducând şi numele dr. Teculescu, fapt ce a atras proteste vehemente din partea conducerii Consiliului Judeţean şi liderilor UDMR Covasna. La scurt timp, Ministerul Sănătăţii a revenit asupra deciziei, după ce UDMR a adunat aproape 29.000 de semnături pentru anularea acesteia.

Printre susţinătorii legitimităţii existenţei unui nume românesc în titulatura Spitalului de Cardiologie se numără şi Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş. În opinia liderilor forumului, atribuirea numelui dr. Benedek Géza acestui spital în anul 2010 a fost „un gest de forţă” al UDMR, care conducea, la acea vreme, Ministerul Sănătăţii prin Cseke Attila. Conform acestuia, decizia luată în urmă cu cinci ani fiind 'lipsită de transparenţă şi în dispreţul comunităţii româneşti şi al adevăratei istorii a spitalului', prin urmare consideră că redenumirea spitalului reprezenta un 'act de reparaţie morală'.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Eugen, 4 iulie 2015
Spitalul se numeste " de cardiologie" şi NU încă şapte denumiri. Doctorii ăia care au muncit acolo, au luat leafa, poate şi ciubuc, deci nu trebuiesc idolatrizati. Situaţia este similară şi citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.