ACTUALITATE 14 iulie 2015

După 6 luni de înfometare, vacile rămase în viață la Ruseni au fost salvate

de Mirela Cara Dragu | 894 vizualizări

După ce timp de aproape jumătate de an, Rontz Sandor, un bătrân de 81 de ani din localitatea Ruseni, de lângă Târgu Secuiesc, și-a înfometat cele aproape 10 vaci pentru că nu a primit subvenție de la stat, destinul animalelor neajutorate a fost schimbat într-al douăsprezecelea ceas.

Salvarea pentru vitele năpăstuite a venit în urma eforturilor susținute depuse în acest sens de Forro Béla, președintele asociației de protecție a animalelor Székely Kutya Klub din Târgu Secuiesc, care nu numai că o vreme a hrănit vacile din venituri proprii, dar a și alertat mass-media locală şi toate autoritățile abilitate să ia măsuri.

Pentru că, de la un punct încolo, nu putea să le mai îngrijească, Forro Béla a chemat un cumpărător din zona Moldovei, în urma unor discuții prealabile cu bătrânul Rontz, care deși căzuse de acord să le vândă, s-a răzgândit în ultimul moment, preferând să țină vitele în curte, chiar dacă le vedea murind de foame la propriu. De altfel, trei dintre ele au și murit între timp prin înfometare. Apoi, alte două au rămas în posesia lui Sándor Stercer, care, la rândul său a îngrijit vacile într-o perioadă în care bătrânul se afla la spital.

Deși ani la rând Rontz Sandor a fost renumit pentru profesionalismul cu care și-a făcut treaba în calitatea sa de crescător de vaci, fiind recompensat cu o multitudine de premii și medalii, el a ajuns în situația de a fi amendat pentru rele tratamente aplicate vitelor. Suspectat de inconștiență, acuzat de bestialitate și cruzime, scuzat de unii prin neputință, Rontz Sandor, care cu greu mai poate avea grijă de propria sănătate și viață, a acceptat după lungi insistenţe să vândă cele cinci vaci care mai zăceau vineri în grajdurile din curtea sa.

Noul stăpân al vacilor este un crescător pe nume Prodan Attila. Acesta a cumpărat vitele nu din nevoia de a le exploata pentru lapte, ci din dorința de a le salva de la moarte. „Îl știu de ani buni pe băiatul ăsta și mă bucur că a luat el vacile. Când am vorbit cu el, mi-a spus că nici nu a negociat prețul. Cât a cerut bătrânul pe vaci atât a plătit, numai să fie sigur că le scapă de moarte, ne-a informat Forro Béla, care a mai precizat că Prodan Attila are acum și actele semnate. „Puterea presei contează, în cursul zilei de luni bătrânul a vândut animalele, medicul veterinar zonal deja a transcris oficial pe numele noilor proprietari. Deci animalele sunt salvate, dar tot o să mă lupt în continuare să fie modificată această lege, ca în viitor să putem lucra împreună cu autoritățile operativ și eficient”, a mai spus Forro Béla.

Neputând să acționeze rapid și direct din cauza prevederilor legii, Forro Béla este hotărât să ducă povestea mai departe și să facă demersuri pentru schimbarea legii, astfel încât asemenea situații să poată fi evitate în viitor.

Deși întâmplarea a făcut ca povestea să aibă un final fericit, ea se află totuși sub semnul unor luni negre de chin și suferință pentru niște animale lipsite de orice vină și sub cel al bilanțului făcut chiar de Forro Béla. „Statistica neagră a sorții animalelor de la Ruseni (Târgu Secuiesc) este așa: din 10 animale, trei au murit din cauza înfometării, două au fost salvate de o rudă cu suflet mare și, după șase luni de chinuri, celelalte cinci au fost vândute sub presiunea noastră și a presei.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.