ACTUALITATE 30 iulie 2015

Incze Csaba și Kristó Gyula, doi maniaci covăsneni la Romaniacs

de Mirela Cara Dragu | 1589 vizualizări

Se spune că oamenii care aleg să practice un sport sunt oameni cu o personalitate aparte, cu tărie de caracter și putere de autodepășire. Sportul, care îți dezvoltă spiritul competitiv, îți oferă șansa unor rezultate care merită orice sacrificii. Pe lângă sportivii de performanță, există însă și persoane care aleg sporturi extreme, mânați fiind atât de această dorință de autodepășire, cât și de nevoia de adrenalină.

Deși mersul pe motocicletă nu este un sport extrem în sine, există anumite competiții care, prin nivelul de dificultate, își solicită competitorii foarte mult, punându-i în situații atât de dificile, încât dacă nu fac față pot ajunge să plătească și cu viața. O astfel de competiție este Red Bull Romaniacs, un raliu cunoscut la nivel internaţional, autorizat de Federaţia Română de Motociclism (FRM), care anul acesta s-a desfășurat la Sibiu, în luna iulie.

Doi motocicliști amatori din Sfântu Gheorghe, Incze Csaba și Kristó Gyula, au participat anul acesta la competiție și au obținut și rezultate remarcabile, Incze Csaba terminând pe locul 34, iar Kristó Gyula pe locul 60 din 169 de competitori. „Noi mergem de mulți ani, nici nu mai știu de câți, dar cred că cel puțin zece ani cu motocicleta. La început am ieșit cu prietenii. După aia am ajuns să ne dorim să participăm la competiții. Romaniacs este cel mai dur concurs din lume, din cauză că este foarte lung. Mergi zilnic câte 120 km, 140 ... depinde de categoria la care ești înscris”, ne-a povestit Incze Csaba.

Romaniacs 2015 - 1

574 de motocicliști veniți din întreaga lume

Red Bull Romaniacs are patru categorii de competiție, la care au participat anul acesta în total 574 de motocicliști veniți din întreaga lume. Cea mai simplă categorie este Iron, urmată de Bronze, Silver și Gold. În cadrul competiției, fiecare participant luptă pe cont propriu să obțină un loc cât mai înalt în clasament. Anul acesta, traseele s-au compus dintr-un prolog, urmat de patru etape zilnice în care s-au străbătut Carpaţii Meridionali. Etapele zilnice, grele şi solicitante din punct de vedere tehnic prin zone de deal şi munte în general pot fi străbătute cu un enduro de serie cu o autonomie de 80 km. Datorită caracterului selectiv al traseului, precum şi datorită timpului limită de sosire pe secţiuni şi etape, condiţionat de vreme, perseverenţa şi abilitatea fiecăruia dintre competitori au fost puse la mare încercare. „Mulți n-au terminat. Au abandonat pe rând, pentru că nu e deloc ușor. Plus că mulți se rătăcesc. În fiecare an rămân oameni pe drum, dorm la ciobani, pierduți. E mult mai greu decât pare să te descurci”, ne-a spus Gyula Kristó.

Întreg traseul a fost prevăzut cu marcaje, iar concurenții au avut obligatoriu asupra lor hărți și GPS-uri. Cei mai mulți participanți se înscriu de regulă la categoriile Iron și Bronze, care au un nivel de dificultate mai mic decât Silver și Gold. De altfel, la Gold se înscriu numai profesioniștii și nu sunt foarte mulți cei care se încumetă la un astfel de nivel de dificultate. Anul acesta, la Gold au fost înscriși 33 de motocicliști, iar la Bronze 169, între care și cei doi tineri din Sfântu Gheorghe.

„Antrenament” pentru anul viitor

Pe lângă dificultatea traseului, concurenții de la Romaniacs au fost supuși la eforturi foarte mari, căci cel mai puțin au avut de mers patru ore fără întrerupere, dar au fost și trasee de câte opt ore. În plus, au avut cel mult patru ore de somn pe noapte, ceea ce a fost un motiv de surmenaj suplimentar. „Concursurile din România, cele mai lungi, au două zile. Red Bull Romaniacs este cel mai lung. La alte concursuri poți să te odihnești, dimineața se pornește la 9:00 și se termină. Noi ne-am antrenat pentru concursuri foarte grele, unde am și depășit mulți concurenți și am obținut și locuri foarte bune, dar nu ne-am antrenat pe atât de multe ore de mers continuu”, mai spune Incze Csaba care afirmă totodată că intenționează să meargă și anul viitor la această competiție, dat fiind faptul că acum știe foarte clar pe ce anume trebuie pus accentul. Atât el, cât și Kristó Gyula se gândesc să se înscrie la categoria Silver în 2016. „După această experiență, ne-am dat seama ce mai avem de lucrat, care ne sunt minusurile și ce trebuie să punem mai mult în valoare la noi înșine”, a completat Kristó.

Romaniacs 2015 - 2

Printre cei mai buni români

Rezultatele celor doi tineri din Sfântu Gheorghe sunt cele mai bune la nivel național. „La categoria noastră, un singur român s-a calificat pe locul IV, apoi am fost eu pe locul 34 și Gyula pe locul 60”, ne-a asigurat Incze Csaba.

Înscrierea în competiție costă 1.800 de euro, iar concurenții suportă tot restul cheltuielilor din buzunarul propriu: cazare, deplasare, schimbare de cauciucuri, service etc. „Participarea la acest concurs costă destul de mult. Din păcate sunt foarte puțini sponsori care vor să sponsorizeze individual sportivii. De regulă, în România se sponsorizează competițiile, nu și sportivii individual. De aceea vrem să le mulțumim în mod special tuturor celor care ne-au însoțit la concurs și ne-au fost alături în această competiție”, ne-a mărturisit Incze Csaba.

Cei doi sportivi sunt hotărâți să nu renunțe la motocicletă decât în ziua în care trupurile le vor fi prea bătrâne ca să mai poată face față unor astfel de solicitări. Ei sunt conștienți de toate riscurile pe care și le asumă, dar iubesc atât de mult ceea ce fac, încât nu se imaginează renunțând. „Ne este teamă. Ne e teamă de moarte. Mai ales că mergi pe macadam cu viteza 100 de exemplu. Dar ne place adrenalina”, spune zâmbind Csaba, care a avut și accidente, dar tot nu s-a speriat destul cât să renunțe.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.