LIFESTYLE 2 august 2015

Beneficiile consumului de porumb fiert

de Covasna Media | 457 vizualizări

Porumbul este cea mai versatilă cereală din lume şi este un aliment de bază în numeroase ţări, inclusiv în Statele Unite şi Africa.

Boabele de porumb sunt surse excelente de vitamine, minerale, fibre şi antioxidanţi – substanţe care conferă energie, îmbunătăţesc digestia şi previn numeroase afecţiuni, cum ar fi constipaţia, hemoroizii, boala Alzheimer şi chiar unele forme de cancer, mai ales cel colorectal, scrie adevarul.ro.

De asemenea, porumbul fiert este o gustare sănătoasă şi naturală pe timp de vară şi are relativ puţine calorii, completează medicul.

Trebuie să fim totuşi atenţi la cantitate, pentru că, deşi este o gustare delicioasă, 100 de grame de porumb însumează în jur de 300 de calorii, deci nu vă înfruptaţi din porumbul fiert fără măsură.

Beneficiile consumului de porumb fiert pentru digestie

Cantitatea crescută de fibre din compoziţia boabelor de porumb (18% din doza zilnică recomandată într-o porţie de porumb) ajută la ameliorarea problemelor de digestive cum ar fi constipaţia, dar şi la prevenirea apariţiei hemoroizilor sau a cancerului de colon, precum şi a sindromului de intestine iritabil sau a diareei.

Complexul de vitamine B din porumb, în special tiamina şi niacina, menţin buna funcţionare a sistemului nervos şi previn declinul cognitiv cauzat de înaintarea în vârstă (boala Alzheimer, demenţa).

Beneficiile consumului de porumb fiert pentru gravide

De asemenea, porumbul este o sursă importantă de acid pantotenic (vitamina B5), nutrient cu rol major în asimilarea grăsimilor din organism, iar carenţa de acid folic (vitamina B12) în rândul femeilor însărcinate poate duce la apariţia malformaţiilor şi greutate redusă a fătului la naştere.

Porumbul este, de asemenea, o sursă importantă de vitamina E, un antioxidant natural esenţial pentru dezvoltarea organismului şi întărirea sistemului imunitar.

Abundenţa de minerale conţinute de boabele de porumb contribuie din plin pentru sănătatea noastră, încă din copilărie. Fosforul, de exemplu, este esenţial pentru dezvoltarea sistemului osos şi muscular şi ajută la buna funcţionare a rinichilor, iar magneziul este benefic pentru inimă şi creşterea rezistenţei oaselor.

Alte minerale importante conţinute de porum sunt zincul, fierul (care ajută la prevenirea anemiei), cuprul şi seleniul – element puţin întâlnit în alimentele de bază.

Beneficiile consumului de porumb fiert. Are efect anti-cancerigen

Porumbul conţine caroten şi alte substanţe cu proprietăţi antioxidante (acid ferulic, antociani) care luptă cu radicalii liberi ce provoacă inflamaţii în corp şi cresc riscul de cancer. Antioxidanţii au capacitatea extraordinară de a provoca apoptoza celulară, adică de a distruge celulele bolnave, şi de a proteja ţesuturile sănătoase.

În acelaşi timp, consumul de porumb fiert este indicat şi persoanelor cu afecţiuni ale inimii dar şi celor care vor să prevină astfel de probleme de sănătate.

Porumbul reglează nivelul de colesterol din sânge iar acizii graşi din compoziţie au capacitatea de a îndepărta colesterolul „rău“, prevenind astfel depunerea de grăsime pe vasele de sânge, hipertensiunea arterială şi, prin urmare, scade riscul de infarct şi accident vascular cerebral.

Porumbul poate regla şi nivelul de zahăr de sânge, fiind astfel un aliat al bolnavilor de diabet, care se confruntă cu o deficienţă de insulin şi cantităţi mare de glucoză în organism.

Beneficiile consumului de porumb fiert se răsfrâng şi asupra pielii şi ochilor. Porumbul este o sursă bogată de betacaroten, care odată ajuns în organism este transformat în vitamina A, esenţială pentru o vedere bună şi o piele sănătoasă.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.