ACTUALITATE 12 august 2015

Trupa Osonó susține ateliere în Franța, la Taizé

de Mirela Cara Dragu | 864 vizualizări

În Franța există o comunitate cunoscută drept Comunitatea din Taizé, unde tineri din întreaga lume, de etnii și religii diferite, se întâlnesc și se cunosc unii pe alții, învățând să accepte și să respecte alteritatea.

Anul acesta, în Comunitatea din Taizé se vor sărbători 75 de ani de la fondarea acesteia de către fratele Roger, care anul acesta ar fi împlinit 100 de ani de la naştere, dacă nu ar fi fost ucis cu 10 ani în urmă.

Punctul culminant al evenimentelor cu acest prilej este atins chiar în cursul acestei săptămâni și constă într-o întâlnire ecumenică la care participă 4.000 de tineri din toate colţurile lumii. Pentru toți acești participanți, doi membri ai Trupei Osonó, Fazakas Misi şi Mucha Oszkár, au fost invitaţi să susţină câte un atelier, miercuri şi joi, în cadrul workshop-urilor de după-amiază.

În Atelierul deschis de Osonó la Taizé, participanţii vor viziona câteva filmuleţe despre proiectele teatrale şi sociale ale Trupei din Sfântu Gheorghe, respectiv proiecte internaţionale complexe din Thailanda şi Maroc, precum și cea mai recentă premieră Osonó, „Cercul prietenilor neştiuţi sau Picnic pe un covor japonez”, un spectacol construit pe un scenariu original, creat de echipa teatrului, care a luat naștere în urma confesiunilor tinerilor maghiari şi români care joacă în această producţie.

Participanţii la Atelierul din Franţa vor trece la rândul lor şi prin experienţa exerciţiilor teatrale, care au dus la naşterea proiectelor internaţionale din Thailanda şi Maroc, care au deschis spaţii de întâlnire şi creaţie unde tineri de etnii şi confesiuni religioase diferite au descoperit bucuria de a fi şi a lucra împreună, aşa cum se întâmplă şi în Comunitatea din Taizé.

Teatrul Independent Osonó merge în Taizé din anul 2007. De-a lungul celor 9 ani, pe lângă membrii Osonó, Trupa a adus la Taizé şi elevi din Şcoala Populară de Arte şi Meserii, precum şi de la Secţia de Teatru din cadrul Liceului de Arte „Plugor Sándor”. Chiar în această săptămâna, alături de membrii Trupei Osonó, în Taizé sunt prezenţi şi elevi de la Secţia Teatru a Liceului de Arte „ Plugor Sándor”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.