ACTUALITATE 20 august 2015

Şcoală de vară interjudeţeană în satul Acriş

de Covasna Media | 786 vizualizări

Ediţia a doua a şcolii de vară din Acriş, „Icoana din sufletul copilului”, a avut loc anul acesta în perioada 11-15 august. Evenimentul, desfăşurat la Căminul Cultural din satul Acriş, comuna Vama Buzăului, a reunit în fiecare zi de program peste 45 de participanţi: elevi, voluntari şi coordonatori. Școala de vară, care a reunit elevi din judeţele Braşov şi Covasna, a fost organizată de Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului Covasna, Parohia Ortodoxă din Acriş şi Primăria Comunei Vama Buzăului.

„În comparaţie cu anul trecut, evenimentul de anul acesta parcă a fost un pic mai aşezat. O parte din copii au mai fost şi anul trecut, ştiau ce se va întâmpla. Parcă nu ne-am obosit aşa de mult, chiar dacă au fost mai mulţi copii”, a spus Alemănuţa Sorina Lihor, coordonatorul proiectului.

Scopul şcolii de vară a fost „educarea copiilor în spiritul valorilor moral religioase şi descoperirea aptitudinilor artistice”, potrivit proiectului de prezentare a evenimentului.

Aceeaşi sursă menţionează că în rândurile grupului ţintă pentru acest proiect s-au înscris „35 de copii din clasele I-VIII care studiază la Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului, Şcoala Gimnazială „Gheorghe Zaharia” din Brădet, Şcoala Gimnazială Vama Buzăului, dar şi copiii credincioşilor din parohia Acriş”. Profesorul coordonator, Alemănuţa Lihor, a spus că anul acesta au existat două grupe: grupa mică – formată din 14 copii cu vârste cuprinse între 5 şi 10 ani şi restul de 20 de copii au avut vârste cuprinse între 10 şi 15 ani.

Din echipa de implementare a proiectului au făcut parte preotul paroh Claudiu Lihor, profesoarele Alemănuţa Sorina Lihor şi Ana Urmă şi învăţătoarea Maria Tonie. Alături de coordonatori, din echipa de voluntari care a ajutat la buna desfăşurare a activităţilor s-au numărat Laurenţiu Hermenean – iconar, Ioana Lihor, Ioachim Lihor, Elena Popica, Gheorghiţa Rohan şi Mihaela Bularca.

Activităţi

Programul zilelor de la Şcoala de vară din Acriş a fost pe cât de încărcat, pe atât de interesant. Acesta a cuprins deja tradiţionalele ateliere de pictură a icoanelor pe sticlă, jocuri în aer liber, dar şi în interior, încondeiatul ouălor, drumeţii la cele mai importante obiective turistice din zonă (Cascada „Urlătoarea” şi Rezervaţia Naturală de Zimbri) şi vizitarea de lăcaşuri de cult (Biserica „Sf. Simeon Stâlpnicul” din Acriş, Biserica din Vama Buzăului, Mânăstirea „Schimbarea la Faţă” din Sita Buzăului).

La festivitatea de închidere a şcolii de vară au participat atât copiii, voluntarii şi coordonatorii, dar şi părinţi, bunici şi localnici din satul Acriş.

Şcoala de vară organizată în postul Sfintei Mării

Şcoala de vară „Icoana din sufletul copilului” s-a organizat, atât prima ediţie, cât şi a doua, în perioada 11-15 august. „Am preferat să păstrăm şi anul acesta data pentru că am vrut să învăţăm copiii să şi postească. Postul Sfintei Mării nu prea este respectat în zonă. Ne-am hotărât să îi învăţăm pe copii să şi postească, iar la final să se şi împărtăşească chiar de Sfânta Marie”, a spus Alemănuţa Sorina Lihor, coordonatorul proiectului.

Părinţii, implicaţi în activităţile şcolii de vară

În cadrul festivităţii de încheiere, profesoara coordonatoare a şcolii de vară a precizat că la ediţia de anul viitor, condiţia ca părinţii să fie implicaţi alături de copiii lor în activităţi va fi una obligatorie. „Acest lucru este foarte important pentru socializare. În plus, dacă părinţii văd cu ochii lor exact ceea ce se întâmplă aici, atunci chiar îşi vor da seama că facem lucruri foarte interesante alături de copii. Şi anul acesta, o parte din părinţi au venit şi ne-au ajutat ca voluntari la bucătărie. Am gătit împreună, am pus masa, am strâns şi aşa mai departe”, a precizat Alemănuţa Sorina Lihor.

Călătorie în trecut

Cea mai importantă caracteristică a şcolii de vară a fost, potrivit organizatorilor, posibilitatea de a învăţa despre tradiţii şi despre trecut. „Cred că unele drame umane care se întâmplă în ziua de azi se datorează faptului că nu mai ştim cine suntem, pentru că nu mai ţinem legătura cu trecutul. Atunci ne simţim singuri şi nu ne mai place viaţa. Dar întorcându-ne spre tradiţii, cum ar fi pictatul icoanelor pe sticlă şi încondeiatul de ouă, cred că ne întoarcem spre rădăcinile noastre”, a spus Adela Stroie, directoarea Şcolii gimnaziale „Mihail Sadoveanu”.

Şi Alemănuţa Sorina Lihor a adăugat: „Este foarte important să ne întoarcem la tradiţii ca să ne rupem de stresul cotidian. Este foarte important să devenim iar oamenii aceia aşezaţi, care plecau la câmp cu boii şi făceau o jumătate de holdă de fân şi erau foarte mulţumiţi. În ultimul timp, avem tractoare şi chiar dacă facem 10 holde, parcă tot nu suntem împliniţi. (…) Ne-am gândit ca la anul să implicăm şi mai mulţi elevi, profesori şi voluntari şi să facem şi altceva: să coasem pe etamină, să ţesem şi aşa mai departe”.

(Iulia Drăghici)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.