ACTUALITATE 24 august 2015

Manuale gratuite doar în lege. Elevii ameninţă cu proteste şi noi plângeri penale

de Covasna Media | 436 vizualizări

Ministerul Educaţiei este acuzat că încalcă legea de patru ani. Reprezentanţii Consiliului Elevilor din România spun că, în clasele a XI-a şi a XII-a, sunt nevoiţi să îşi cumpere manuale, deşi ar trebui să le primească gratuit. Un fost elev a depus deja o plângere la DNA pe numele fostului ministru al Educaţiei.

Carmen Mutu, librar: „Un manual de limba română costă 27 de lei, avem engleză, franceză, matematică, ajungem la cel de engleză, de exemplu, până la 46 de lei. În total pachetul ajunge cam până pe la 400 de lei.”

Aceasta este suma pe care trebuie să o achite un elev de clasa a XI-a sau a XII-a la început de an şcolar, dacă îşi cumpără manualele de la librărie. Ar putea scăpa ceva mai ieftin dacă ia unele folosite deja de la colegii mai mari.

Chiar şi aşa, preţul este mult prea mare pentru unii dintre tinerii care nu au o situaţie financiară bună acasă.

Profesorii din mediul rural spun că de multe ori elevii vin fără cărţi la ore. Astfel că predatul devine o provocare.

Vasile Palade, profesor: „Sunt cazuri când profesorii se lovesc de această dificultate şi nu pot să-i dea tema pentru acasă sau să urmărească la lecţii tema pe care o avea la ora respectivă.”

Conform Legii Educaţiei din 2011, „elevii şi profesorii din învăţământul de stat şi din învăţământul obligatoriu particular acreditat sau autorizat beneficiază de manuale şcolare gratuite”.

Pentru că i-a fost încălcat acest drept, un fost elev din Constanţa a depus o plângere la DNA pe numele lui Remus Pricopie, ministru al Educaţiei la acea vreme.

Alexandru Bajdechi, student la Drept: „Plângerea se referă la un abuz în serviciu săvârşit de Ministrul Educaţiei pentru că a refuzat să pună în aplicare prevederile din Legea Educaţiei.”

Consiliul Naţional al Elevilor a negociat cu actualul ministru, Sorin Cîmpeanu, gratuitatea manualelor şi pentru ultimii ani de liceu.

Horia Oniţa, preşedintele Consiliului Elevilor: „A recunoscut faptul că elevii au acest drept. Ne gândim la o soluţie astfel încât Guvernul să acorde o sume de bani elevilor astfel încât aceştia să îşi cumpere manuale iar mai departe, după ce termină anul şcolar, acestea să intre în patrimoniul şcolii.”

Dacă situaţia nu se va rezolva nici anul acesta, elevii ameninţă cu proteste şi noi plângeri penale.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.