LIFESTYLE 26 august 2015

De ce ne este foame după ce consumăm alcool?

de Covasna Media | 587 vizualizări

V-aţi întrebat vreodată de ce sunteţi atras ca un magnet de o felie de pizza după ce aţi consumat prea mult alcool? Cu siguranţă nu sunteţi singurul caz. Studiile au dovedit existenţa unui fenomen nefericit, numit „efectul de aperitiv”, tendinţa de a mânca mai mult după ce consumăm alcool. Motivul acestui fenomen a fost necunoscut până acum, dar un nou studiu, publicat în revista Obesity, explică de ce mâncăm cu 30% mai mult după ce bem mai mult alcool decât ar fi cazul.

Se pare că simţul mirosului joacă un rol important în apariţia acestui fenomen.

În cadrul studiului, cercetătorii au recrutat 35 de femei cărora le-a fost administrat alcool, echivalentul a 2 - 2 pahare şi jumătate de băutură alcoolică.

Apoi, femeile au fost rugate să miroasă diferite arome alimentare în timp ce erau supuse unei investigaţii imagistice, iar cercetătorii au înregistrat cât de mult au mâncat femeile.

Fiecare participant a repetat experimentul utilizând o perfuzie salină.

Încă o dată, „efectul de aperitiv” şi-a făcut simţită prezenţa: infuzia cu alcool a determinat femeile să mănânce cu 30% mai mult decât în cazul perfuziei saline. Cu toate acestea, scanările creierului au scos în evidenţă un aspect interesant: femeile care se aflau sub influenţa alcoolului erau mai sensibile la aromele alimentare, motiv pentru care au mâncat mai mult.

Mirosul alimentelor a crescut activitatea creierului în hipotalamus, o structură complexă a acestuia, implicată în metabolism şi apetit, scrie medlive.hotnews.ro.

Hipotalamusul este compus din mai aglomerări de celule nervoase, dintre care unele cresc cantitatea de alimente pe care o consumăm, în timp ce altele au efectul opus, a explicat David Kareken, profesor de neurologie la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Indiana.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.