ACTUALITATE 27 august 2015

Noi lucrări pentru reabilitarea sistemului termic la Întorsura Buzăului

de Covasna Media | 464 vizualizări

Primarul oraşului Întorsura Buzăului, Leca Băncilă, anunţă că după 1 septembrie vor începe lucrările pentru reabilitarea sistemului termic din oraş. Proiectul, care va costa circa 700.000 de euro, presupune construirea unui punct de produs şi stocat biomasă, necesar funcţionării centralei termice din oraş.

„Ne creăm coeficientul de siguranţă pentru a asigura continuitatea furnizării serviciului de agent termic, în condiţiile în care vom produce noi înşine biomasa (n.r. rumeguş). În ultimul timp, procurarea rumeguşului a devenit o problemă extrem de serioasă. Pe piaţa biomasei au intrat firme mari care cumpără tot rumeguşul de calitate şi îl valorifică industrial. Nu mai găsim nici calitativ, nici cantitativ materia primă de care avem nevoie pentru sistemul termic. Pe de altă parte, preţurile s-au triplat în ultimii trei ani. În aceste condiţii, nu avem altă alternativă decât să producem noi măcar jumătate din necesar, folosind propriul centru de produs şi stocat biomasă”, a spus Leca Băncilă.

Centrul de produs şi stocat biomasă va fi construit în afara oraşului şi va fi alcătuit din două depozite. În cadrul centrului va exista un tocător ale cărui caracteristici îi vor permite să producă 100 mc de rumeguş în 8 ore. Centrul va avea şi un sistem propriu de ridicat şi transportat biomasa.

În ceea ce priveşte sursele de finanţare, potrivit primarului din Întorsura Buzăului, 70% din sumă este suportată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, iar restul de 30% de către Primărie.

Autorităţile îşi propun să termine construirea centrului de produs şi stocat biomasă până în luna decembrie şi să asigure o parte din necesarul funcţionării centralei termice din oraş chiar din această iarnă.

(Iulia Drăghici)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.