ACTUALITATE 3 septembrie 2015

Horia Grama nu cere permiterea fumatului în ambulanțe

de Mirela Cara Dragu | 895 vizualizări

Mai multe publicații online i-au reproșat deputatului PSD Covasna, Horia Grama, că urmărește să anuleze legea anti-fumat care cere interzicerea fumatului în spațiile publice și în spațiile de la locul de muncă.

Concret, Horia Grama a depus câteva amendamente la propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun. Propunerea deputatului PSD presupune ca fumatul să fie interzis în spațiile publice și în cele de la locul de muncă, dar să existe și spații special amenajate pentru fumători „(prin) spaţiu de la locul de muncă se înţelege orice spaţiu utilizat în timpul orelor de muncă, inclusiv ambulanţa şi taxiul, cu excepţia spaţiilor delimitate şi special amenajate pentru fumat din incinta acestora”, se precizează în amendament.

Excepția propusă de deputatul Horia Grama nu este susținută nici de Ministerul Sănătății, care consideră că a permite fumatul în spațiile publice înseamnă a contribui la agravarea stării de sănătate a populației. În plus, așa cum se arată în scrisoarea înaintată de Ministerul Sănătății către Camera Deputaților, acceptarea amendamentului ar însemna încălcarea flagrantă a prevederilor articolului 8 al Convenţiei Cadru pentru Controlul Tutunului, tratat ratificat de România în 2005, precum și a Recomandării Consiliului Europei din 2009, privind mediul fără fum de tutun, care ar fi trebuit implementată în 2012. Totodată s-ar încălca și unele articole din Constituția României și din Convenția ONU a drepturilor copilului. Mai mult, „prin permiterea, de facto, a fumatului în toate spațiile închise, este afectată considerabil imaginea României în Uniunea Europeană și în lume”, se mai precizează în scrisoarea ministrului Sănătății, Nicolae Bănicioiu.

Judecând amendamentul propus de Horia Grama, unii au considerat că, dat fiind faptul că taxiurile și ambulanțele sunt socotite spații de desfășurare a activității la locul de muncă, se poate considera că deputatul PSD cere amenajarea de spații speciale pentru fumători inclusiv în ambulanțe. „Mai mult, potrivit propunerilor deputatului, ar fi permis fumatul în spitale, policlinici şi dispensare, practic peste tot în afara cabinetului medical propriu-zis, şi la fel şi în şcoli, unde doar în clase n-ar fi voie să fumezi şi, cel mult, în spaţiile de tranzit sau acces”, scrie romaniatv.net.

Contactat telefonic, deputatul PSD Horia Grama a precizat că amendamentul pe care l-a propus a fost greșit interpretat. „Eu sunt de acord ca fumatul să se interzică de tot în instituțiile publice, școli, spitale etc. Dar nu sunt de acord cu ideea că, dacă vrem ca fumatul să nu aibă un impact negativ asupra tinerilor, trebuie să scoatem fumătorii în stradă, cum se întâmplă în Occident. Dacă ies toți în stradă, sunt văzuți peste tot. Tocmai de aceea am propus să existe locuri special amenajate pentru fumători. Ideea nu a fost să popularizăm fumatul. Or, a fuma pe stradă înseamnă și a face reclamă la fumat. Cât despre interpretarea că am solicitat spații special amenajate pentru fumat în ambulanțe, consider că aceasta este o aberație introdusă tendențios. Nu cred că se poate amenaja un astfel de loc într-o ambulanță. Aș vrea să văd și eu cum ar gândi cineva un asemenea spațiu. Eu am zis doar că e mai bine să fie spații amenajate pentru fumători”, a lămurit deputatul PSD.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.