ACTUALITATE 10 septembrie 2015

Sita Buzăului face paşi importanţi către atestarea ecologică

de Covasna Media | 912 vizualizări

„Potenţialul zonei noastre nu ne permite să producem cantităţi industriale. Noi producem cantităţi mai mici, dar de mare calitate în ceea ce priveşte gustul produselor” – Nicolae Stoica, primar

Comuna Sita Buzăului face paşi importanţi în planul de a deveni a doua localitate „eco” din România. Despre beneficiile care vor veni odată cu această atestare, ideile care stau în spatele acestei provocări şi perspectivele în ceea ce priveşte dezvoltarea comunei, am discutat cu primarul localităţii, Nicolae Stoica, fostul preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Bovine din Sita Buzăului, grupul sub egida căruia se derulează demersurile pentru atestarea ecologică.

– Sita Buzăului se pregăteşte să devină a doua localitate din România care va fi atestată ecologic. De unde a venit ideea acestei iniţiative?

Dacă dăm un pic timpul înapoi, putem spune că ideea ne-a venit în anul 2012. În 2011 am fost preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Bovine din Sita Buzăului. Timp de doi ani de zile am făcut igiena păşunilor şi am constatat că am făcut o economie de bani, drept pentru care am vorbit într-o adunare generală despre strategia de viitor. Astfel, am plănuit să construim câte un centru pentru achiziţionarea laptelui, a bovinelor şi a ovinelor, un depozit de cereale şi un centru pentru achiziţia fructelor de pădure. Practic era vorba despre o infrastructură pentru a ne putea dezvolta. În 2012 am constatat că potenţialul zonei noastre nu ne permite să producem cantităţi industriale. Noi producem cantităţi mai mici, dar de mare calitate în ceea ce priveşte gustul produselor. Atunci, altă soluţie nu exista decât să producem „eco”. La momentul respectiv am depus actele pentru dosarul de atestare ecologică pentru circa 50 de fermieri şi pentru cele 1.200 de hectare ale Asociaţiei. După doi ani de conversie am primit certificatul verde, care atestă faptul că avem păşune ecologică. După aceasta, eu am devenit primar, iar conducerea rămasă la asociaţie a continuat procesul de atestare a fermierilor, dar şi a păşunilor publice şi private. Prin centrul de achiziţii cereale aducem cereale ecologice şi închidem lanţul de producţie. Astfel ştim sigur că avem un produs ecologic. Mai mult, în acest an, Asociaţia a intrat într-un cluster (n.r. parteneriat) cu o instituţie de cercetare, cu Institutul de Cercetare a Cartofului din Covasna, cu Asociaţia Naţională a producătorilor de cartofi, cu Asociaţia Sita Buzăului, cu o universitate şi cu o firmă de desfacere a produselor noastre. Prin această etapă ne putem dezvolta mai departe şi putem să închidem lanţul de producţie făcând la Sita Buzăului o fabrică de lapte sau un miniabator. Ne dorim să putem vinde chiar noi produsele, iar profitul să rămână aici în localitate. Asta îmi doresc şi susţin din funcţia de primar.

– Din punctul dumneavoastră de vedere, ca reprezentant al autorităţii locale, ce avantaje aduce localităţii atestarea ecologică?

Avantajele sunt enorme. În primul rând noi, locuitorii comunei, vom putea trăi sănătos prin consumul de produse ecologice. Mai departe, acest fapt va genera o dezvoltare pe partea de turism. Vom putea face pensiuni, iar produsele ecologice vor putea fi vândute aici şi astfel să aducem un număr cât mai mare de vizitatori. Crearea de locuri de muncă este un alt avantaj important care va fi adus de această strategie. Atestarea ecologică aduce o mulţime de avantaje pe termen lung, iar cel mai important dintre acestea este sănătatea cetăţeanului.

– Aşadar, Sita Buzăului se află într-un proces de atestare. Când se va putea spune că procesul a luat sfârşit, iar localitatea este atestată oficial?

Atestarea oficială se va putea face numai în momentul în care vom putea să introducem în acest proces inclusiv pădurile din localitate. Astăzi avem atestată ecologic doar păşunea. Pentru ca procesul să fie unul complet, va trebui să includem în atestare toate proprietăţile, inclusiv cele private, plus pădurea. Atunci vom putea fi certificaţi ecologic în totalitate. În prezent ne aflăm într-un proces de dezvoltare.

– Sita Buzăului va deveni a doua localitate din România atestată ecologic. În acest proces v-aţi inspirat din cazul localităţii din judeţul Sibiu, prima care a primit deja atestarea eco?

Nu. Pot să spun că întotdeauna m-a interesat ceea ce este nou şi ceea ce am putea face pe termen lung. Mă interesează dezvoltarea pe termen lung, nu doar pentru un an sau doi. Dacă nu avem o strategie pentru dezvoltare şi dacă nu luăm hotărârile în timp util, vom avea de pierdut. Este important să intrăm pe această piaţă a produselor eco acum când este la început şi când este încă în formare. Suntem în parteneriat şi cu Asociaţia Bio România, care ne sprijină logistic şi informaţional. Mai mult, pentru o mare parte din produsele noastre bio deja avem asigurată şi desfacerea prin intermediul acestei asociaţii.

(Iulia Drăghici)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.