ACTUALITATE 14 septembrie 2015

Bustul lui Avram Iancu tronează în curtea școlii din Voinești, Covasna

de Mirela Cara Dragu | 1517 vizualizări

Pentru Școala Generală „Avram Iancu“ din Voinești, Covasna, prima zi de școală a fost o adevărată sărbătoare prilejuită de dezvelirea bustului unuia dintre cei mai apreciați eroi ai românilor din Ardeal, Avram Iancu, de la moartea căruia au trecut 143 de ani.

Astfel, în curtea școlii din Voinești s-au adunat în dimineața de luni copii, cadre didactice, politicieni și reprezentanți ai bisericii și instituțiilor de stat cu scopul de a fi martori la evenimentul important al dezvelirii bustului lui Avram Iancu.

Realizat într-o manieră diferită de reprezentările clasice, bustul ero­ului supranumit și Crăișorul munților este și o formă de manifestare artistică inedită, realizată de artistul covăsnean Nicolae Mihail Bohăţel, care a declarat că și-a petrecut vara sculptându-l pe Avram Iancu, pe care l-a realizat după ce a văzut mai multe variante de portret ale acestuia, preluând din fiecare câte un detaliu. „Toată vara am lucrat la scultpura aceasta. Nu este vorba numai de sculptură, ci și tot ansamblul a fost realizat după proiectul meu, după ideile mele. și chiar am ținut de la început să le spun să mă lase să îl fac așa cum îl gândesc eu. Și asta a fost o mare realizare pentru că am putut să amplasez și bustul așa cum mi-a plăcut mie“, a declarat Nicolae Bohăţel, care a explicat totodată că sculptura nu este realizată prin tehnica cioplirii, ci prin metode mult mai sofisticate și moderne care se practică de către artiștii zilelor noastre.

Amplasarea bustului lui Avram Iancu în curtea școlii din Voinești, care îi poartă numele, a fost posibilă prin implicarea activă a Asociației Cultural-Creștine „Justinian Tecu­lescu“, dar și a Consiliului Local Covasna, care a susținut financiar proiectul cu suma de 19 000 lei. „Ideea construirii unui monument al lui Avram Iancu în curtea școlii am lansat-o public la festivitatea de deschidere a anului școlar în septembrie 2014. Inițiativa a fost însușită de Consiliul de Administrație al Școlii „Avram Iancu“ și de către domnul director“, a spus consilierul local Enea Nicolae, care a afirmat că aceasta este cea mai mare sumă aprobată vreodată de Consiliul Local Covasna pentru un proiect cultural.

Consilierul a mai precizat că următoarele proiecte pe care le are în vedere sunt realizarea unui bust al lui Mihai Eminescu și unul al conducătorului dac, Decebal, pe care intenționează să îl amplaseze pe drumul care duce spre cetatea dacică din Covasna. „Avram Iancu, Mihai Eminescu şi regele Decebal sunt trei simboluri viabile pentru românii covăsneni, pentru că ele sunt mereu în actualitate, pentru că ele suscită multiple relaţionări spirituale şi culturale constructive“, a mai spus Enea.

Înălțarea bustului lui Avram Iancu în Covasna este considerată o realizare de o mare importanță în menținerea identitățiii românești și transmiterea de informații istorice către tinerele generații. „Este o victorie, a fost o dorinţă mai veche a noastră de a realiza acest bust şi iată că visul s-a împlinit. La realizarea lui au conlucrat foarte mulţi factori, începând cu Şcoala „Avram Iancu“ din Voineşti-Covasna, Asociaţia Cultural-Creştină „Justinian Tecu­lescu“ şi Consiliul local care a alocat fonduri, prin urmare şi autorităţile locale şi societatea civilă şi-au unit eforturile în realizarea acestui proiect “, a precizat reprezentanta Asociaţiei „Justinian Teculescu“, profesoara Florentina Teacă.

Aceasta a adăugat că este coordonatoarea unui grup de elevi voluntari care aparțin de Asociația „Țara Iancului“ din Deva, denumit „Crăișorii“. Copiii din cadrul grupului au mers pe urmele lui Avram Iancu, la Baia de Criş, la Vidra de Sus, locul naşterii eroului, la Ţebea, panteonul moţilor unde îşi doarme somnul de veci, la Câmpeni, la Brad, la Blaj, în toate locurile unde Avram Iancu are un bust sau un monument, şi i-au adus acestuia omagiul lor.

Bustul lui Avram Iancu înălțat luni la școala generală din Voinești este al doilea ridicat vreodată în județul Covasna, după cel din comuna Vâlcele care se află în curtea bisericii ortodoxe și a fost o iniţiativă a preotului Ioan Tămaş Delavâlcele.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
Un Voinestean., 18 septembrie 2015
Cred ca a avut o tenta de manipulare subliminala si o conotatie politica, mai pe sleau, o campanie electorala cu dedicatie pentru alegerile locale din 2016. Numai ca mecanica cereasca, astrele au citeste integral
Un simplu cetatean, 18 septembrie 2015
?
nu asa dragi concetateni!, 15 septembrie 2015
...un mare erou pentru unii romani, iar pentru ungurime un antimaghiar, un fost dusman al ungurimii. Si unii si altii au dreptate, dar dezvelirea bustului Avram Iancu in Tinutul Secuiesc, este un act citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.