ACTUALITATE 17 septembrie 2015

Topul Firmelor 2014, un clasament surprinzător

de Mirela Cara Dragu | 909 vizualizări

Conform tradiției, Camera de Comerț și Industrie Covasna, organizează și în acest an unul dintre cele mai importante evenimente de afaceri locale, ajuns deja la cea de-a XXII-a ediție, respectiv Topul Firmelor.

Într-o conferință de presă susți­nută joi, președitele CCI Covasna, Edler András, a precizat că punctarea și clasamentul firmelor incluse în top se face ținând cont de domeniul de activitate, de mărimea firmei și de o serie de indicatori care au pondere diferită. Între acești indicatori, relevantă este cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, eficiența utilizării resurselor umane și a capitalului angajat, precum și calitatea de membru CCI Covasna.

În județul nostru activează 4554 firme, dintre care numai 3899 au depus bilanțul pentru anul 2014. Dintre acestea, doar 1435 au corespuns criteriilor de eligibilitate, cu 13% mai multe decât în 2013, însă în top au fost incluse numai 869 de firme. Întrucât comisia de validare a exclus 16 companii din cauza unor incidente comerciale, numărul final de firme premiate în topul de anul acesta este de 853.

Cifra de afaceri realizată de firmele din Top în anul precedent este de 821 milioane euro, ceea ce repre­zintă 72,56% din cifra de afaceri reali­zată pe județ, observându-se o creștere cu peste 13% față de 2013, dar și un număr de locuri de muncă cu 3,5% mai mare.

Un clasament al domeniilor arată o surprinzătoare răsturnare de situație între industrie, care a trecut pe primul loc, și comerț, care este pe locul al doilea, din cauza problemelor cu care un important agent economic s-a confruntat în ultima perioadă. „Anul acesta industria a venit pe primul loc. Până acum aveam comerțul pe primul loc, în ce privește cifra de afa­ceri. Anul acesta lucrurile s-au schimbat și asta este pe de o parte un lucru îmbucurător, pentru că întotdeauna industria ar trebui să fie pe primul loc și să genereze cea mai mare parte din cifra de afaceri, dar totodată este și neplăcut. Dacă ne uităm la ce se întâmplă în spate și de ce s-a ajuns la această si­tuație, are o contribuție și faptul că Domo a avut probleme“, a spus Edler András, care a adăugat că această companie a avut cea mai mare cifră de afaceri până anul trecut, undeva la 584 milioane lei.

Clasamentul CCI Covasna arată că și construcțiile au făcut progrese semnificative în 2014. „În domeniul cons­trucțiilor asistăm la o creștere fabu­loasă a cifrei de afaceri, de vreo 58%. De la 187 de milioane de lei cât a fost în 2013, am ajuns la 295 de mi­lioane de lei anul acesta. Bineînțeles că asta se datorează și investiției care s-a făcut la Reci, cu Schweighofer. Ceea ce este bine și ne conduce la ideea că de aceea trebuie să încercăm să atragem investitori în zonă, pentru că au un astfel de efect în zona județului“, a mai spus președintele CCI.

Ceremonia de decernare a premiilor Topul firmelor 2014 va avea loc la Restaurantul Sugás din Sfântu Gheor­ghe, în data de 22 octombrie 2015, cu începere de la ora 18:00. Cu ocazia acestei seri, se va organiza și o degustare de vinuri precum și un act de caritate. Cei prezenți la eveniment vor putea savura meniul pregătit într-o atmosferă plăcută, creată de formația Back in Time.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.