ACTUALITATE 29 septembrie 2015

MNCR pregătește un tur virtual prin peisajele culturale salifere ale Transilvaniei

de Mirela Cara Dragu | 749 vizualizări

Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni din Sfântu Gheorghe a început în această lună un nou proiect cultural, în valoare totală de 63 de mii de lei, între care 50 de mii finanțare AFCN și 13 mii contribuție proprie. Este vorba despre proiectul „Saltland. Călătorii virtuale prin peisajele culturale salifere ale Transilvaniei”, care se va desfășura până la data de 15 noiembrie.

Scopul proiectului „Saltland” este acela de a realiza un tur virtual al zonelor salifere din Transilvania, adresat publicului larg. Noutatea proiectului rezidă în abordarea integrată, ceea ce înseamnă că publicul va vedea nu doar instrumente folosite la exploatarea sării, ci imagini relevante pentru peisajele salifere din regiunea Transilvaniei, formându-și în felul acesta o imagine de ansamblu asupra zonelor salifere din regiune. Astfel, vor fi prezentate zăcăminte de sare gemă, izvoare, pâraie și lacuri de apă sărată etc. „Noi încercăm, în cercetarea noastră și în politica noastră expozițională să le oferim vizitatorilor noștri o privire integrantă și proiectul nostru este parte a acestui demers. Ne pregătim să organizăm o expoziție foarte serioasă în care să punem în valoare rezultatele cercetărilor noastre. În cadrul acestui proiect, cel mai important lucru pe care ni-l propunem este să creăm imagini relevante din care să punem în evidență peisajele salifere ale Transilvaniei care, de fapt, vor servi ca fundal al viitoarei noastre expoziții. Adică noi, când vom expune obiectele, trebuie să le integrăm în situri”, a spus directorul general al MNCR, dr. Kavruk Valerii.

Patrimoniul cultural vizat de proiect este format din cel arheologic și cel etnografic. Patrimoniul arheologic cuprinde peisaje, situri, contexte, artefacte și ecofacte, care atestă în mod direct exploatarea sării precum și activitățile și procesele conexe acesteia: schimburi, mobilități, control și putere. Patrimoniul etnografic acoperă practicile de management, exploatare și utilizare a surselor de sare, precum și cele privind schimburi cu acest mineral în cadrul civilizației tradiționale.

Turul virtual va fi alcătuit din imagini relevante și sugestive, însoțite de scurte comentarii narate: fotografii satelitare și aeriene ale peisajelor siturilor; scene video – panoramice și de detaliu – asupra peisajelor, siturilor și construcțiilor, realizate cu ajutorul dronelor; imagini fotografice și video realizate de la sol în timpul săpăturilor arheologice, experimentelor etnoarheologice și cercetărilor etnografie.

Turul va cuprinde toate zonele salifere ale Transilvaniei, dar vor fi făcute cunoscute și rezultatele cercetărilor efectuate în anii 2000-2014 pe teritoriul județelor Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Bistrița-Năsăud.

Cei interesați vor avea două posibilități de a călători virtual prin lumea plină de secrete a sării. Una prin intermediul unui DVD cu o durată de aproximativ 40 de minute care va fi distribuit în muzee, cămine culturale, instituții de învățământ etc. Cealaltă posibilitate este un film video de 10 minute, care va circula în mediul online pe site-urile muzeelor partenere și pe rețelele de socializare.

Turul virtual va fi structurat pe mai multe tematici, precum: informații de bază asupra naturii și proprietăților fizico-chimice ale sării; relația omului cu sarea pe parcursul preistoriei și istoriei; manifestările saline pe teritoriul Transilvaniei în context european; situri arheologice din Transilvania cu urme directe de exploatare a sării; reconstituirea proceselor de exploatare, comerț al sării și control pe teritoriul Transilvaniei, din epoca bronzului până la Evul Mediu în context european; practicile de management exploatare și utilizare a surselor de sare; utilizarea sării în cadrul civilizației rurale din Transilvania.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.