ACTUALITATE 1 octombrie 2015

Schimbări majore în traficul din Sfântu Gheorghe!

de Mirela Cara Dragu | 1155 vizualizări

De sâmbătă se introduce sens unic pe strada Gábor Áron, iar de weekendul viitor străzile Grof Mikó Imre și Gödri Ferenc vor deveni cu dublu sens

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a anunțat joi într-o conferință de presă că a fost decis traseul pe care vor circula mașinile în oraș, în contextul modificării spațiului din zona centrală, unde actualmente se construiește o piață cu acces pietonal, care se va întinde în perimetrul format de clădirile Instituției Prefectului, a Consiliului Judeţean, a Galeriei de Artă, a Teatrului „Tamási Áron” şi a Colegiului „Székely Mikó”.

Implementarea noului traseu se va face în două etape. Prima etapă se aplică de sâmbătă, 3 octombrie, și presupune introducerea sensului unic pe strada Gábor Áron (deasupra parcului), pe care în aceste zile se aplică stratul de uzură și al cărei marcaj va fi finalizat săptămâna viitoare. „Strada Gábor Áron va fi cu sens unic și cei care vin din Strada Váradi József vor fi nevoiți să intre pe Konsza Samu sau pe Gábor Áron. Nu vor mai putea să vină pe Kossuth Lajos, a explicat primarul.

A doua etapă a modificării circulației în oraș se va aplica de sâmbătă, 10 octombrie, când străzile Grof Mikó Imre și Gödri Ferenc vor deveni cu dublu sens. Aceasta înseamnă că, dacă acum, pe strada Grof Mikó Imre se circulă numai dinspre Parcul Elisabeta către magazinul Șugaș, de sâmbăta viitoare se va putea merge și în sens invers, dinspre Șugaș spre parc. Pe de altă parte, circulația pe strada Gödri Ferenc, care acum duce de la Colegiul „Székely Mikó” la Tribunal, va fi posibilă, de asemenea, în ambele sensuri.

„O altă schimbare care se va efectua, nu foarte semnificativă, dar care va duce la fluidizarea circulației se referă la faptul că la intersecția dintre B-dul Gen. Grigore Bălan, Ciucului și Bisericii prioritatea se va schimba, sensurile nu se vor schimba, doar prioritatea. Prioritatea va fi a celor care vin dinspre Grigore Bălan și merg spre Ciucului, respectiv a celor care vin din Ciucului și merg spre Grigore Bălan și nu pentru cei care vin din strada Ciucului, zona interioară a orașului”, a mai precizat Antal Árpád.

Strada Godri Ferenc centru Sfantu Gheorghe octombrie 2015 - 02

Primarul se aşteaptă la nemulţumiri

El și-a exprimat totodată convingerea că aceste modificări vor atrage deopotrivă mulțumirea și nemulțumirea cetățenilor din oraș. „Orice organizare sau reorganizare a circulației din oraș va aduce pentru unii beneficii și pentru alții deservicii într-un fel, în funcție de unde stă fiecare și care sunt traseele pe care circulă. Deci unii vor avea de câștigat, vor câștiga timp, dacă vreți, alții vor avea de pierdut, dar, din păcate, noi nu putem să facem în așa fel încât să luăm în considerare fiecare apartament sau fiecare casă”, a spus edilul.

Între schimbările care se vor mai aduce la nivel de circulaţie se numără și faptul că străzile Oltului și Kőrösi Csoma Sándor vor avea porțiuni de drum cu dublu sens, pentru a înlesni accesul mașinilor aparținându-le anumitor instituții cum este cazul celor de la SMURD.

Primarul este convins că toți conducătorii auto vor avea nevoie de un timp de acomodare cu sensurile nou introduse în oraș, dar împreună cu polițiștii de la Circulație a găsit și o soluție și în acest sens. „La început vor fi mai mulți polițiști pe stradă care vor îndruma circulația, iar în cazul în care cineva va greși va fi avertizat și nu amendat căci nu ăsta este scopul, a spus Antal Árpád.

Schimbări vor apărea și în Piața Sfântu Gheorghe din faţa Magazinului Şugaş, unde de sâmbăta viitoare va fi introdus un semafor manual.

Strada Gabor Aron centru Sfantu Gheorghe octombrie 2015 - 06

Transportul în comun nu va fi foarte afectat

În ceea ce privește transportul în comun, edilul a precizat că acesta nu va fi foarte afectat de modificările aduse în circulația la nivelul orașului. „Linia autobuzului 1 nu este afectată de aceste schimbări pentru că la fel se va opri în cele două stații, iar la linia 2, atunci când vine din Ciucului spre Simeria, se va opri pe strada Gábor Áron, iar când vine dinspre Simeria spre Ciucului se va opri acolo unde se oprește și acum”, a lămurit primarul.

El a mai spus că vor exista mai multe locuri de parcare cu plată, că angajații instituțiilor vor fi obligați să parcheze în curtea instituțiilor în care lucrează și nu pe stradă și că vor exista mai multe stații pentru taximetriști. Edilul este convins că toate modificările aduse sunt pași siguri către un oraș mai curat din toate punctele de vedere. „Eu cred că, în primul și în primul rând, obținem ceea ce ne-am dorit să obținem și anume ca orașul să aibă o piațetă unde pietonii pot să circule și unde se pot organiza evenimente și am făcut acest lucru fără să avem un cost foarte mare în ceea ce privește circulația”, a mai declarat Antal.

Autobuze ecologice din 2016

În plus, primarul municipiului Sfântu Gheorghe are planuri pentru anul viitor cu privire la transportul în comun pe care și-a propus să îl modernizeze prin achiziția de autobuze ecologice. „Unul dintre proiectele noastre mari, rezonabile şi realizabile în anul următor, este să schimbăm tot ce înseamnă autobuze în oraş, vrem să cumpărăm autobuze ecologice, să avem un transport în comun mult mai intens, mult mai calculabil, să renunţăm foarte mult la maşini şi să mergem cu autobuzele. Ieri am fost la o întâlnire organizată de Agenţia de Dezvoltare Regională Centru, săptămâna viitoare, marţi, vom avea o întâlnire cu Banca Mondială, practic, oraşele reşedinţă de judeţ vor putea accesa fonduri europene pentru modernizarea transportului în comun, în sensul să achiziţionăm autobuze ecologice, electrice sau care să consume foarte puţin”, a spus în încheiere Antal Árpád .

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
R, 2 octombrie 2015
in secolul vitezei sa stam sa asteptam autobuze, nu?
Adi, 2 octombrie 2015
Unde vor parca anagjatii Primariei, ai ANAF-ului? Cum se vor deosebi masinile angajatilor institutiilor, din zonele respective,de restul masinilor?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.