LIFESTYLE 6 octombrie 2015

Efectele fumatului se transmit din generație în generație

de Covasna Media | 416 vizualizări

Bunicile care au fumat în timpul sarcinii pot avea nepoţi predispuşi la astm bronşic, chiar dacă mamele nu au avut acest viciu, arată cercetătorii de la Universitatea Melbourne din Australia.

Faptul că obişnuinţele pe care părinţii le au chiar înainte de conceperea copilului îi vor influenţa genele este binecunoscut. S-a demonstrat anterior că un copil al cărui tată era gras la momentul conceperii fătului are şanse mari să devină supraponderal. Totodată, ADN-ul unui copil poate fi schimbat pe viaţă din cauza a ceea ce a mâncat mama lui înainte de a rămâne însărcinată.

Se cunoaşte faptul că fumatul afectează activitatea genetică. Acum s-a demonstrat că acest viciu se extinde la nivel genetic chiar și la a doua generaţie. Astfel, între 10% şi 22% dintre nepoţii şi nepoatele ale căror bunici au fumat în timpul sarcinii, deşi mamele lor nu au avut acest viciu, au dezvoltat diverse forme de astm, scrie clicksanatate.ro.

Rezultatul a fost obţinut după analizarea a aproape 45.000 de bunici şi peste 65.000 de nepoţi din Suedia.

„Numărul copiilor diagnosticaţi cu astm a crescut constant în ultimele decenii, iar aceast studiu i-ar putea ajuta pe cercetători să înţeleagă mai bine riscurile de expunere de la generaţia precedentă părinţilor”, a declarat autoarea studiului, Caroline Lodge.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.