ACTUALITATE 22 octombrie 2015

Ioana Dîrstar, floare a cântecului popular, născută în zona Buzaielor

de Covasna Media | 1126 vizualizări

„Pentru mine orice scenă pe care urc este importantă pentru că mă adresez oamenilor iubitori de folclor, iubitori de tradiții, oamenilor cu suflet de român.”

Dacă stăm să ne gândim la cei mai talentaţi şi frumoşi oameni din zona Buzaielor, atunci cu siguranţă pentru mulţi dintre noi, interpreta de muzică populară Ioana Dîrstar se găseşte în fruntea listei. La cei 23 de ani ai săi, Ioana a cântat pe scene importante alături de artişti precum Gheorghe Roșoga, Maria Ciobanu, Dumitru Fărcaș, Mariana Anghel, Nicușor Iordan, Nicolae Botgros, Irina Loghin, Cristian Pomohaci şi mulţi alţii. Recent, artista a filmat videoclipul piesei „Zi lume ce vrei să zici”. Despre această experienţă şi despre multe altele, aflaţi în interviul care urmează. 

Interviu de Iulia Drăghici

– Pentru început, dacă mai sunt oameni din zona Buzaielor care nu te cunosc încă, ce le-ai spune despre tine?

– Pentru început vreau să îi salut pe toți oamenii, atât pe cei care mă cunosc, cât și pe cei care nu mă cunosc. Cu siguranță există oameni care nu au auzit de mine și este un lucru firesc, deoarece nu toți sunt pasionați de folclor și nu toți urmăresc tinerii și artiștii acestui gen muzical. Despre mine nu pot sa le spun decât că iubesc această zonă a Transilvaniei de Sud, zonă a Carpaților sau așa cum ai numit-o tu, zona Buzaielor, deși din punct de vedere al regiunii folclorice nu are legătură cu Buzăul.

– Când şi cum ai descoperit pasiunea şi talentul de a cânta?

– Pasiunea de a cânta am descoperit-o de mică. Pot spune ca m-am născut cu ea, pentru că nu îmi mai amintesc exact momentul în care am început să cânt. Parcă aș fi făcut asta dintotdeauna.

– Ai crescut şi copilărit în zona Buzaielor. Descrie-ne o amintire pe care ai trăit-o aici, care te-a marcat şi care te-a determinat să te îndrepţi către cariera de interpret de muzică populară.

– Cele mai frumoase amintiri din locurile copilăriei mele sunt cele trăite alături de familie, de părinții mei și de fratele meu geamăn pe care îl iubesc foarte mult și cu care mă mândresc! Consider că drumul spre această carieră este lăsat de la Dumnezeu. Nu pot să spun că a existat un moment în viață care m-a marcat și care m-a determinat să pornesc pe acest drum. Am avut dorință.

– Ce le spui oamenilor din alte zone care te întreabă despre zona în care ai copilărit?

– Întotdeauna mă mândresc cu locurile natale, deoarece pentru mine sunt cele mai frumoase locuri din lume! În general, le spun că este o zonă muntoasă, cu aer curat, ferită de căldurile insuportabile ale verii, cu oameni frumoși la chip și suflet.

– Ce înseamnă pentru tine muzica populară?

– Un mod prin care îmi pot transmite gândurile şi sentimentele. Un mod de a comunica cu oamenii.

Ioana Dirstar 1

– Povesteşte-ne puţin despre studiile tale muzicale.

– Am urmat cursurile Liceului de Muzică „Tudor Ciortea” din Brașov, apoi cursurile Universității de Arte „George Enescu” din Iași și masterul pe care l-am făcut la Universitatea din București în domeniul Etnologie, antropologie culturală și folclor.

– Ai participat la multe concursuri muzicale. Care este cel mai important?

– Da, am participat la foarte multe concursuri de folclor, cel mai important fiind la Mamaia.

– Care este cea mai importantă realizare profesională de până acum?

– Realizarea unui frumos material împreună cu Orchestra „Lăutarii” din Chișinău, condusă de maestrul Nicolae Botgros.

– Care este cea mai importantă scenă pe care ai fost prezentă?

– Pentru mine orice scenă pe care urc este importantă pentru că mă adresez oamenilor iubitori de folclor, iubitori de tradiții, oamenilor cu suflet de român.

– Care sunt artiştii din România pe care îi admiri din punct de vedere muzical?

– Sunt foarte mulți artiști pe care îi admir, iar pe unii pot spune că îi iau ca exemplu. Îmi plac bunul simț și calitatea. Admir toți artiștii care nu fac rabat de la aceste două atribute.

– Ai fost prezentă la evenimente importante din capitală şi nu numai. Care sunt cei mai cunoscuţi artişti cu care ai împărţit aceeaşi scenă?

– O să încerc să vă enumăr câțiva artiști din ce îmi amintesc în acest moment. Cu unii dintre ei am legat prietenii frumoase: Gheorghe Roșoga, Maria Ciobanu, Dumitru Fărcaș, Mariana Anghel, Nicușor Iordan, Nicolae Botgros, Irina Loghin, Cristian Pomohaci și mulți alții.

– Care sunt cele mai importante lucruri pe care un tânăr trebuie să le ştie dacă doreşte să înceapă o carieră de interpret de muzică populară?

– Un tânăr care dorește să pornească pe acest drum trebuie să aibă în primul rând talent, să fie serios și să aibă credință.

– Care sunt cele mai importante calităţi pe care un artist de muzică populară trebuie să le aibă?

– Ca în orice domeniu, acesta trebuie sa fie serios, ambițios și responsabil.

– Crezi că este important ca tinerii să păstreze şi să respecte tradiţiile?

– Cred că acest lucru este important pentru că tradițiile și obiceiurile populare sunt rădăcini ale neamului nostru, pe care e frumos să le păstrăm și să le ducem mai departe cu mândrie.

– Recent ai filmat videoclipul piesei „Zi lume ce vrei să zici”. Cum a fost această experienţă?

– A fost o experiență foarte frumoasă, am lucrat cu oameni profesioniști, prieteni dragi mie și cred că rezultatul este unul frumos.

– Care sunt proiectele muzicale în care eşti implicată în prezent?

– Nu dau detalii momentan. Este surpriză. Veți afla dacă mă veți urmări.

– Unde te vezi peste cinci ani?

– Nu mă gândesc atât de mult în viitor. Îmi doresc să fiu sănătoasă și să pot realiza tot ce îmi propun. Pe plan personal îmi doresc să îmi întemeiez o familie și să am cel puțin un copil, pentru că iubesc foarte mult copiii.

– Ai vreun mesaj pe care ai dori să îl transmiţi oamenilor din zona Buzaielor?

– Îi iubesc și le doresc toate cele bune. Sunt mândră că sunt „de-a lor”!

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.