ACTUALITATE 5 noiembrie 2015

La Sfântu Gheorghe, impozitele locale rămân la minimul prevăzut de lege

de Mirela Cara Dragu | 829 vizualizări

Şi în cazul persoanelor juridice, impozitele rămân şi în 2016 ca anul acesta

Începând de anul acesta, legea finanțelor s-a modificat, ceea ce schimbă și regimul taxelor și impozitelor locale. Un aspect esențial al noii legi este acela care se referă la imobilele persoanelor fizice în cazul cărora plata impozitelor se va face în funcție de destinație. „Până acum a fost o nedreptate, consider eu, și sunt cazuri și în Sfântu Gheorghe unde două imobile identice, unul lângă altul, în care funcționează aceeași activitate comercială, plăteau impozite foarte diferite. Persoana juridică plătea 30.0000 de lei, persoana fizică 1.500 de lei. Acest lucru se modifică acum”, a spus primarul Antal Árpád.

Acesta a adăugat că noua lege modifică foarte mult marja minimă și maximă de impozitare în cazul persoanelor fizice și juridice. „Noi până acum, în cazul persoanelor fizice la impozitele pe clădiri și pe terenuri am mers pe varianta minimă. Așa vom proceda și anul viitor, deci practic se va plăti impozitul minim prevăzut de lege. În cazul persoanelor juridice, cu toate că acum am avea posibilitatea să mărim, nu vom mări, mergem pe aceleași procente ca și până acum și pe același sistem de ajutor de minimis pentru firmele care au sediul social în Sfântu Gheorghe”, a spus primarul.

500% pentru imobilele abandonate

În ceea ce privește imobilele abandonate, se va aplica procentul de 500%, nu unitar ci conform unei metodologii de calcul care urmează a fi elaborată până la sfârșitul anului. „Vom elabora o metodologie de calcul care să fie foarte corectă, controlabilă, pentru că nu sunt două imobile identic de abandonate şi atunci n-ar fi corect să aplicăm același procent. Încercăm să facem o metodologie cât mai unitară la nivel național, la nivelul municipiilor”, a spus edilul.

Referitor la imobilele retrocedate, primarul Antal Árpád a declarat că se va da un răgaz de cel puțin cinci ani pentru modernizare. „Nu ar fi corect ca cineva astăzi să redobândească un imobil care este într-o stare proastă, dar nu este vina lui și anul viitor să punem impozit de 500%. Deci hai să dăm o perioadă posibilitatea ca noul proprietar să modernizeze aceste cădiri”, a spus Antal.

Se vor inventaria toate clădirile abandonate din municipiu

Referitor la numărul de clădiri abandonate din Sfântu Gheorghe, primarul Antal Árpád a spus că urmează totodată să se facă o analiză astfel încât să se ajungă la o evidență clară a acestora. „Eu cred că dacă vorbim de clădiri, există între 20 și 50 de clădiri care sunt într-o asemenea situație. Pot să vă dau și câteva exemple, de la fostul sediu al Cinematografului Lux, Casa de Cultură a Sindicatelor, anumite imobile care au fost fabrici în zona industrială a orașului. Poșta este o clădire monument istoric unde considerăm că este inacceptabil să fie într-o asemenea stare sau pe strada Mikes Kelemen este tot așa o clădire istorică care este în proprietatea ACR și tot așa este într-o stare foarte proastă”, a mai spus primarul care ne-a asigurat că până la sfârșitul anului vor fi inventariate toate clădirile abandonate.

În concluzie, Antal Árpád a afirmat că cei care dețin clădiri aflate într-un stadiu mai avansat de degradare vor plăti un impozit mai mare. „Impozitul se calculează la valoarea imobilului, iar această valoare poate fi majorată de cinci ori”, a spus el.

Nu se plătește impozit decât unde se desfășoară activități economice

Un alt aspect important este acela că o persoană care are un PFA, de exemplu, care e înregistrat cu sediul într-o locuință în care nu se desfășoară totuși activități economice, nu va plăti impozit majorat pentru spaţiul respectiv. Situația va fi aceeași și în cazul unei societăți comerciale care are sediul social într-o anumită clădire. „Dacă cineva are un PFA într-o locuință, dar acolo nu există activitate economică, sau dacă într-o locuință are sediul social o societate comercială, dar acolo nu are activitate economică nu trebuie ca omul să plătească impozit mai mult. Doar în cazul în care într-un imobil al unei persoane fizice se desfășoară activități economice”, a mai precizat primarul municipiului Sfântu Gheorghe.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.