ACTUALITATE 18 noiembrie 2015

Clasici francezi, la cel de-al doilea concert al stagiunii

de Covasna Media | 466 vizualizări

A3 hangv brasso plakat.cdr

La cel de-al doilea concert al stagiunii din acest an a concertelor simfonice, care va avea loc în Sala Mare a Teatrului „Tamási Áron”, vineri, 20 noiembrie, de la ora 19,00, Filarmonica din Brașov aduce publicului iubitor de muzică clasică operele unor mari clasici francezi ai secolului al XIX-lea, Claude Debussy, Édouard Lalo şi Georges Bizet. Dirijor I. Ionescu-Galați, şi solist Florin Ionescu-Galați.

Filarmonica din Brașov este una din invitatele permanente ale stagiunii concertelor simfonice din Sfântu Gheorghe, de-a lungul acestei fructuoase colaborări născându-se, acum aproape un deceniu, și seria concertelor de muzică clasică, din județul nostru. Cu această ocazie, Filarmonica urcă pe scenă cu orchestră mare, făcându-se auzite instrumentele a mai mult de cincizeci de muzicieni. Pentru concertul din 20 noiembrie au ales opere ale unor clasici francezi, concertul demarând cu piesa la pian a lui Debussy, intitulată Berceuse Heroiquem, pe care a compus-o în 1915. Figura cea mai proeminentă a muzicii impresioniste și simboliste, care transpune în operele sale gândurile și emoțiile, unul din cei mai mari compozitori ai muzicii franceze, Debussy a fost și în căutarea de noi căi ale stilului romantic. Potrivit mărturiilor sale, Debussy a dorit să încânte, iar succesul neîntrerupt pe scena muzicii internaționale, confirmă această intenție, și în zilele noastre. Armoniile și nuanțele muzicale pot avea efecte și pe cont propriu – așa suna descrierea, pe bună dreptate, a pictorului contemporan Monet, cu privire la esența muzicii compozitorului francez.

Dintre operele lui Édouard Lalo, compozitor de origine spaniolă, cele mai cunoscute sunt operele simfonice, totodată fiind un adevărat maestru al compozițiilor muzicii de cameră.

Caracteristicele muzicii lui sunt coloritul spaniol, ritmul și linia melodică care, la acel moment, au început să fie la modă în capitala franceză, și care, în special, au ridicat popularitatea lui Lalo. Elita muzicală pariziană contemporană iubea cel mai mult piesele sale orchestrale, primul fiind Concertul la vioară intitulat „Simfonia Spaniolă”, compusă în 1874, acesta bucurându-se de un imens succes atât în rândul publicului, cât și în rândul criticilor.

În Simfonia Spaniolă, compozitorul extinde cele trei părți ale formelor tradiționale ale concertelor simfonice, cu încă două părți scurte, astfel că, în această piesă se regăsesc, de la virtuozitatea pasională, până la lirismul intim, toată gama de sentimente.

Sfârșitul serii va evoca atmosfera uneia dintre cele mai cunoscute și mai frecvent interpretate opere, „Carmen”. Compozitorul Georges Bizet nu a mai apucat să vadă succesul extraordinar de care s-a bucurat mult-așteptata lui ultima operă. Cele două Suite – Carmen au fost compilate după moartea marelui compozitor, din cele mai populare scene ale operei, neurmărind, neapărat, firul cronologic al evenimentelor. Cea mai cunoscută piesă a Primului Act este „Les Toréadors”. Melodia „Aria toreadorului” este cunoscută în toată lumea, fiind, deseori, enumerată între cele mai populare 100 de melodii clasice.

Pentru concertul de vineri seara sunt valabile abonamentele stagiunii din acest an a concertelor simfonice, iar bilete se pot achiziționa de la Biroul de Organizare Evenimente Culturale. După Filarmonica din Brașov, în decembrie vor susține concerte Orchestrele de Cameră Georgius și Ciuc.

(Biroul de Imagine al Primăriei)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.