ACTUALITATE 18 noiembrie 2015

Consiliul Judeţean Covasna, dispus să colaboreze cu noul ministru al Agriculturii pentru promovarea colacului secuiesc

de Agerpres | 611 vizualizări

Conducerea Consiliului Judeţean Covasna a adresat marţi o scrisoare deschisă noului ministru al Agriculturii, Achim Irimescu, prin care îşi exprimă disponibilitatea de a colabora pentru promovarea colacului secuiesc învelit în zahăr ars, cunoscut sub denumirea de „kürtőskalács”.

Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, menţionează că a „luat la cunoştinţă cu surprindere” despre faptul că Achim Irimescu a afirmat luni, în timpul audierilor în comisiile parlamentare, că intenţionează, în calitate de ministru al Agriculturii, să înregistreze produsul tradiţional secuiesc „kürtőskalács” ca produs tradiţional românesc, dar nu a găsit până acum o asociaţie care să îl promoveze.

Tamás Sándor precizează că Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului din cadrul Consiliului Judeţean Covasna a demarat, anul acesta, o campanie de promovare a kürtőskalács, propunându-şi să transforme acest produs tradiţional într-un „ambasador al ţinutului secuiesc”. În acest scop, au fost editate pliante în 16 limbi, care au fost distribuite atât în ţară, cât şi peste hotare şi a fost publicată o carte în limbile maghiară şi engleză, aflată în curs de traducere în limba română, referitoare la istoria şi tehnologia preparării acestui produs.

De asemenea, a fost lansat site-ul www.kurtos.eu şi s-a creat o comise internaţională a kürtőskalács-ului, la care au aderat până în prezent peste 34 de producători şi ONG-uri din toată Europa.

„Comisia menţionată anterior a iniţiat în 2014, prin Ministerul de Agricultură al Ungariei, înregistrarea kürtős-ului în Uniunea Europeană ca şi produs tradiţional special. Din aceste considerente afirmaţia dvs. legată de consultarea cu oficialii din Ungaria (privind originea românească a produsului - n.r.) pare a fi o greşeală. Mai mult, kürtőskalács este pe cale să devină un produs Hungaricum, fiind clasificat drept unul dintre valorile maghiare cu importanţă naţională deosebită”, se arată în scrisoarea deschisă.

În concluzie, conducerea Consiliului Judeţean îşi exprimă deschiderea pentru un parteneriat cu Ministerul Agriculturii pentru promovarea kürtőskalács-ului, subliniind încă o dată că originea acestuia „este foarte clar stabilită: provine de pe teritoriul Ungariei şi se leagă şi astăzi de cultura maghiară”.

„Considerăm că într-un parteneriat corect construit nu se permite reinventarea originii produsului tradiţional secuiesc ' kürtőskalács', ci se urmăreşte respectarea şi promovarea istoriei şi identităţii produsului”, se mai spune în documentul citat, în care se mai arată că prima atestare documentară a colacului secuiesc datează din 1450, iar prima reţetă cunoscută este cea a contesei Mikes Maria din Zăbala, judeţul Covasna, care datează din 1784.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.