ACTUALITATE 30 noiembrie 2015

Drapelul tricolor, furat şi înlocuit cu steagul secuiesc

de Agerpres | 1529 vizualizări

Tricolorul românesc de pe catargul aflat în vecinătatea statuii Ostaşului Român din Sfântu Gheorghe a dispărut luni dimineaţă la schimbarea echipelor de patrulare, fiind înlocuit cu steagul secuiesc de către persoane încă necunoscute, a precizat comandantul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Covasna, dr. Ioan Popa.

Potrivit acestuia, schimbarea turelor de patrulare s-a făcut între orele 6,30 şi 7 dimineaţa. Ioan Popa a menţionat că Poliţia a demarat cercetări pentru identificarea făptaşilor şi nu le va încheia până nu-i va găsi pe cei vinovaţi.

Preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război din judeţul Covasna, col.(r) Ioachim Grigorescu, a declarat că dispariţia drapelului a fost sesizată în cursul dimineţii de luni, iar la scurt timp au fost informate Prefectura, Poliţia şi Jandarmeria. Ioachim Grigorescu a menţionat că prefectul Sebastian Cucu a adus personal un alt drapel tricolor care a fost înălţat pe catarg.

El a remarcat că dispariţia tricolorului românesc nu a fost un „gest izolat de lezare a simbolului naţional” în preajma Zilei Naţionale a României, amintind că pe data de 1 Decembrie 2014, în municipiul Târgu Secuiesc au fost arborate mai multe drapele negre pe câteva case din zona centrală, iar în 2013, în preajma sărbătoririi Zilei Unirii din 24 ianuarie, drapelul tricolor din faţa Prefecturii din Sfântu Gheorghe a fost vandalizat, fiind tăiat în două locuri. Cazul, investigat de Poliţie, a rămas cu autori necunoscuţi.

Prefectul Sebastian Cucu cere reintroducerea în Codul Penal a infracţiunii de ofensă adusă însemnelor naţionale

Prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu, cere reintroducerea în Codul Penal a infracţiunii de ofensă adusă însemnelor naţionale, dezincriminată în urma revizuirii legii, astfel încât orice act ostil, dispreţuitor ori jignitor la adresa simbolurilor naţionale să poată fi sancţionat ca atare.

Solicitarea vine în contextul în care în cursul dimineţii de luni, steagul tricolor aflat pe catargul din vecinătatea statuii Ostaşului Român din Sfântu Gheorghe a dispărut, fiind înlocuit cu steagul secuiesc de către persoane necunoscute.

„Avem de-a face cu un act de ofensă adusă însemnelor naţionale. Nu mai avem această infracţiune în Codul Penal, deci nu poate fi sancţionată ca atare. Fac apel la Ministerul Justiţiei să dea curs solicitărilor noastre repetate de reintroducere a acestei infracţiuni în Codul Penal”, a declarat Sebastian Cucu.

Prefectul a amintit, printre altele, că Primăria Sfântu Gheorghe a refuzat în luna septembrie a.c. să arboreze drapelul naţional al României pe turla instituţiei în contextul sărbătoririi „Anului veteranilor” şi a 71 de ani de la eliberarea oraşului de sub ocupaţie fascisto-hortystă, precum şi faptul că, anul trecut, de Ziua Naţională a României, în municipiul Târgu Secuiesc au fost arborate câteva drapele negre cu panglică roşu-alb şi verde pe mai multe clădiri private din zona centrală.

Codul Penal anterior pedepsea cu închisoare de la 6 luni la 3 ani ofensa adusă simbolurilor naţionale, respectiv drapelului României, Zilei Naţionale, imnului, stemei şi sigiliului statului. În prezent, lipsa de respect faţă de aceste însemne se sancţionează cu amendă contravenţională.

Antal Árpád: „Dezaprob înlăturarea tricolorului arborat cu ocazia Zilei Naționale a României”

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a condamnat gestul sustragerii tricolorului românesc în preajma Zilei Naţionale. „Condamn cu fermitate și mă delimitez de incidentul care a avut loc luni, în urma căruia autori necunoscuți au înlăturat steagul național al României, arborat cu ocazia zilei de 1 decembrie, pe catargul de lângă monumentul Ostașului Român din Sfântu Gheorghe.  Consider că această faptă este un act de provocare al cărui unic scop a fost tulburarea liniștii orașului și a conviețuirii pașnice între comunitatea maghiară şi cea românească. Îmi exprim speranța că autoritățile vor identifica și sancționa pe autorii faptei în cel mai scurt timp posibil”, a transmis Antal Árpád printr-un comunicat de presă.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 14

Adaugă comentariu
erpe, 2 decembrie 2015
Dacă într-adevăr drapelul tricolor a fost furat şi înlocuit cu steagul secuiesc, rog să arate cineva și o fotografie (reală, nu trucată) cu steagul secuiesc arborat în locul drapelului citeste integral
@titi, 1 decembrie 2015
...capitala il are pe "stegarul dac", mai nou Covasna il are pe "bastinasul dac", minoritarul de mai sus. Stegarul dac a ajuns la psihatrie, bastinasul dac il urmeaza? ;)))
Cucu lui tatucu, 1 decembrie 2015
Prefectul ca in fiecare an, s-a facut de ras si e bine asa. Amenzile usturatoare, xenofobia fara margini, intr-un cuvant prostia lui, sunt pedepsita de populatie. E timpul sa fie schimbat si sa vina citeste integral
Asociatia ProCovasna, 1 decembrie 2015
Bau!!!
lili, 1 decembrie 2015
Vor inchide cazul ca si pana acum: autori necunoscuti, ca sa nu incinga spiritele.. Indicatiile vin de la Bucuresti, nu are nevoie Guvernul de scandal in Secuime... Caz inchis cu autor necunoscut, citeste integral
Cucu lui tatucu, 1 decembrie 2015
Din pacate cucu este si un prefect ridicol!
titi, 30 noiembrie 2015
Mare este grădina lui Dumnezeu!Ești chiar minoritar pe aceste locuri,esti complet incult, prost, nu cred că ai mai mult de patru clase.Dar măcar ești băstinș dac.
ROMÂN MINORITAR ÎN SECUIME, 30 noiembrie 2015
SCRISOARE ADRESATĂ POPORULUI ROMÂN ,,Popor român ! – Îţi scriu pentru că sper ca măcar acum, să îţi aminteşti cine ai fost, cine eşti şi poate aşa vezi încotro te îndrepţi! Eşti citeste integral
Hopa!, 30 noiembrie 2015
S-a nascut Noua Dreapta pentru ca exista Vechea Stanga (Stramba) !
titi, 30 noiembrie 2015
Cucu este o pasăre interesantă.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.