ACTUALITATE 5 noiembrie 2015

„Mașinile sunt sculpturi mobile care se plimbă prin orașe”

de Mirela Cara Dragu | 550 vizualizări

lenkei_balazs_001

Interviu cu dr. Lenkei Balázs, profesor de design al universității MOME din Budapesta

Organizatorii primei ediții Design Week l-au invitat marți seară la Sfântu Gheorghe pe profesorul de design al universității MOME din Budapesta, dr. Lenkei Balázs, cu care am stat de vorbă pe tema importanței pe care o are designul în industria auto și care ne-a dezvăluit câteva din secretele care țin de meseria de designer auto.

Acesta a prezentat și câteva modele interesante de mașini realizate pentru Mercedes Benz.

Știu că designul este o combinație între un concept artistic și utilitate. Este această definiție valabilă și în cazul mașinilor?

– În cazul designului de mașini sunt implicați foarte mulți parametri tehnici. Aș spune că este nevoie de o echipă foarte mare care să lucreze la o mașină. În general sunt ingineri care pun bazele designului, designerii trebuie să își imagineze ceva anume și să dezvolte un nou concept. De exemplu, în viitorul apropiat vor apărea mașini autonome, care nu vor avea nevoie de șofer. Asta înseamnă că întreg conceptul interior va fi schimbat. Prin urmare, designerii trebuie să își imagineze ce se va întâmpla în viitor, să anticipeze lumea următoarelor generații.

Care este cel mai important lucru pe care trebuie să îl aveți în vedere atunci când creați un nou concept?

– Oamenii. Ne gândim ce anume avem de transportat cu o mașină. Şi răspunsul este mereu: oameni. Bine, sunt și bagaje, dar de regulă sunt oameni. Mai este și aspectul ergonomic. Apoi ne interesează cât de mult le va plăcea oamenilor să meargă cu mașina respectivă, cum se mișcă, dacă le place interiorul, dacă este confortabil.

Ce cântărește mai greu, designul interior sau cel exterior al unei mașini?

– Amândouă! Mașinile sunt, de fapt, niște sculpturi mobile care se plimbă prin orașe.

Credeți că oamenii care cumpără mașini se lasă influențați și de design în alegerea pe care o fac?

– Categoric. Am vorbit adineauri de exterior, de felul cum arată o mașină, dar vreau să spun că și interiorul este deosebit de important, mult mai important decât acum 20 de ani de exemplu, pentru că dacă atunci petreceau o jumătate de oră pe zi în mașini, acum petrec cel puțin 2-3 ore. Deci într-un fel mașina devine o altă casă a oamenilor. Deci trebuie să avem mare grijă la design.

Cât durează să concepeți o mașină?

– Eu sunt profesor universitar, iar studenții trebuie să învețe la facultate întreg procesul de realizare a designului. Procesul poate dura de la cinci, șase luni până la un an. Uneori și mai mult. Noi pregătim designerii care urmează să lucreze pentru Mercedes Benz.

Dacă e să mă gândesc la trei lucruri pe care mi-aș dori să le aibă mașina mea ar fi: să fie rezistentă, să îmi ofere siguranță și dureze mult timp. Cum se împacă designul cu aceste nevoi?

– Sunt mulți parametri la mijloc. Avem de exemplu o echipă de studenți care au lucrat la un autobuz în care au avut în vedere siguranța oamenilor în caz de impact. Este foarte important să te gândești cum poți face să protejezi mai mulți oameni care se află într-un mijloc de transport în comun. Şi au reușit să facă ceva foarte sigur, dar și cu un design atrăgător. În orice caz, întotdeauna ne gândim la targetul nostru, la oameni și la nevoile lor.

Ce este cel mai dificil în ceea ce faceți?

– Cel mai greu este să lucrezi la același proiect luni de zile, poate și ani, și să încerci să găsești o idee, pe cea mai bună, și să o aplici, iar la sfârșit să vezi că ceea ce a rezultat corespunde cu ideea inițială. Să fie ce ai visat și să transmită exact ceea ce ți-ai dorit. Uneori poți lucra și cinci ani la un proiect. Dacă lucrezi la o companie mare, atunci petreci ani întregi lucrând la un singur proiect.

Spuneți-mi, creați și motoare cu un anumit design? Cât de important este ca un motor să arate bine?

– Da. Firește. Când ridici capota, vezi motorul și trebuie să arate și el bine. Poate femeile nu observă asta, dar bărbații, care sunt mai atrași de tehnică, văd imediat și apreciază un motor funcțional cu un design interesant.

Cum știți că ceea ce faceți e bine? Ce contează mai mult, aprecierea dumneavoastră sau feedbackul pe care îl primiți de la oameni?

– Ambele. De regulă, ne asumăm un risc cu fiecare design pe care îl lucrăm. Noi trebuie să facem totul perfect. E important ce zic oamenii, dar și ceea ce crezi tu despre ceea ce ai realizat.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.