ACTUALITATE 1 decembrie 2015

Atac cu bombă dejucat la Târgu Secuiesc de 1 Decembrie

de Mirela Cara Dragu | 1603 vizualizări

Posibilul atentat de la Târgu Secuiesc, un pericol pentru românii și maghiarii din Covasna

Ziua de 1 Decembrie, prilej de bucurie și sărbătoare pe întreg teritoriul României, a fost marcată de un eveniment mai puțin plăcut în Târgu Secuiesc, unde manifestația dedicată Zilei Naționale a fost umbrită de un incident care a creat panică și suspiciuni. Concret, un membru al formaţiunii extremiste „Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” din Ungaria a fost reţinut de procurorii DIICOT, fiind acuzat că în timpul paradei militare de la Târgu Secuiesc intenţiona să detoneze un dispozitiv exploziv improvizat. Este vorba despre Beke István Attila, de 40 de ani, din Târgu Secuiesc, care se pare că are dublă cetăţenie română şi ungară.

„La data de 01.12.2015 procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului B. I. A. sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tentativă la infracțiunea de acțiuni împotriva ordinii constituționale prev.de art.412 alin.2 rap.la art.397 alin.2 Cod penal și nerespectarea regimului materiilor explozive prev.de art.346 alin.1 Cod penal săvârșită în condițiile art.32 alin.1 lit.”o” din Legea nr.535/2004 – privind prevenirea și combaterea terorismului“, se arată într-un comunicat de presă transmis de SRI imediat după incident, în care se precizează că inculpatul și-a asumat, şi ulterior a procurat mijloacele și instrumentele necesare confecționării unui dispozitiv exploziv improvizat pe care intenționa să-l detoneze în public, pe raza localității Târgu Secuiesc, pe parcursul desfășurării manifestației prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie. „Materialele şi dispozitivele ridicate la percheziţiile efectuate ar fi fost apte să pună în pericol cetăţenii români şi bunurile acestora, acţiunile inculpatului fiind stopate prin măsurile legale dispuse de către procurorii D.I.I.C.O.T. cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii”, se mai precizează în comunicat.

Anul trecut a arborat steaguri negre de Ziua Naţională

Preşedintele PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, l-a recunoscut rapid în persoana inculpată pe Beke István Attila, un personaj pe care anul trecut l-a reclamat la Poliție după ce acesta a arborat steaguri negre pe mai multe clădiri din centrul orașului Târgu Secuiesc de Ziua Națională a României. Conform informațiilor transmise de Mădălin Guruianu, suspectul reținut de DIICOT a fost anchetat împreună cu tatăl său, dar din lipsă de dovezi nu a fost pus sub acuzare la momentul respectiv. „Anul trecut eu l-am reclamat pe acest om la Poliție pentru fapte similare, când a arborat drapelurile negre de 1 Decembrie. Eu mai depusesem o reclamației și împotriva partidului Noua Dreaptă, dar în niciunul din cazuri nu s-a dispus urmărirea penală. În cazul lui Beke, după ce el și tatăl său au oferit niște explicații cum că erau implicați într-o înmormântare și că gestul lor era pur întâmplător nu s-a întâmplat nimic, căci legal nu li se putea demonstra culpa. Vă dați seama că omul acesta a fost cercetat exact pentru ofensă adusă Zilei de 1 Decembrie? Ce să te mai miri că se întâmplă acum așa ceva?”, a declarat Guruianu, care s-a arătat siderat de felul în care autoritățile și-au făcut datoria față de acest caz.

Apărat de apropiaţi şi prieteni

Deși Beke István Attila este socotit un individ periculos, șovin, xenofob și extremist, în ochii apropiaților el trece drept o persoană de calitate, incapabilă de astfel de gesturi. „Am văzut și eu azi la televizor că un băiat de la noi voia să asambleze o bombă, dar nu cred că e adevărat. E un băiat foarte de treabă. Are o firmă de electronice și chiar nu pot să cred că e acuzat de așa-zis terorism. Mi-e greu să cred că e așa de prost. Eu îl cunosc de 30 de ani. Are un Rottweiler, asamblează camere de supraveghere în județ. E adevărat că e puțin extremist. E președintele HVIM din Tg. Secuiesc, ceea ce mie personal nu mi-a plăcut niciodată, dar între prieteni niciodată nu s-a manifestat ca extremist. Are și prieteni români și chiar nu pot să cred că se întâmplă aceste lucruri”, ne-a declarat un cunoscut al presupusului terorist din Târgu Secuiesc, al cărui nume, Beke, înseamnă „pace”.

Prefectul de Covasna: „Este foarte grav că au fost încurajate elementele extremiste”

Într-o declarație către Agerpres, prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu, își exprimă convingerea că gestul tânărului este consecința directă a politicii duse în timp de liderii grupărilor politice maghiare, care au încurajat asemenea atitudini și acțiuni. „Faptul că s-a încercat acest atentat este un lucru foarte grav, iar faptul că a fost dejucat este un lucru excepţional. Asta înseamnă că autorităţile statului şi-au făcut treaba. Dar trebuie să mergem la cauză, să vedem de ce s-a ajuns aici. Consider că atitudinea unor lideri politici maghiari a încurajat elementele naţionalist-extremiste, prin modul în care s-au raportat de-a lungul timpului la însemnele naţionale, la Ziua Naţională a României. Atitudinea lor, mai mult sau mai puţin explicită, a încurajat în loc să descurajeze astfel de atitudini, gesturi şi acţiuni. Aceste lucruri se pot remedia numai prin schimbarea atitudinii liderilor, care sunt un exemplu pentru ceilalţi membri ai comunităţii”, a spus prefectul Sebastian Cucu.

Ideea avansată de prefectul județului Covasna este susținută și de liderul PSD, deputatul Horia Grama, care într-o declarație către Agerpres a precizat că un gest de asemenea gravitate pune în pericol nu doar conviețuirea interetnică din județ, cât și imaginea comunității maghiare. „Astfel de acţiuni fac cel mai rău comunităţii maghiare, care poate fi identificată în întregul ei cu acestea, ceea ce nu este aşa. Cred că organele statului ar trebui să acţioneze mai ferm şi mai din timp ca să descurajeze astfel de mişcări, iar reprezentanţii comunităţii maghiare, liderii politici maghiari ar trebui să acţioneze mai hotărât în a marginaliza aceste elemente extremiste”, afirmat deputatul PSD.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
un biciclist, 2 decembrie 2015
Si care ar fi logica acestei diversiuni a sri, de agitare a apelor intre romani si maghiari?
cetatean din secuime, 2 decembrie 2015
Daca este adevarat pedeapsa exemplara pentru autori si scoaterea din legalitate a tuturor organizatilor ''politice'' fondate pe criterii ednice. Daca nu este adevarat este o mare rusine pentru toate citeste integral
lili, 2 decembrie 2015
"Tovarasu'" Grama sa taca din gura! PSDul lui si al lui Ponta a schimbat in 3 ani 3 Prefecti la presiunile UDMR! Taci din gura, "tovarase" Grama! NU ai facut nimic in Parlamentul Romaniei ca astfel citeste integral
adevarul si propaganda?, 1 decembrie 2015
"Un site în limba maghiară, Szentkoronaradio, afiliat mişcării extremiste HVIM Ungaria din care face parte bărbatul reţinut, susţine că dispozitivul găsit de autorităţi asupra lui Beke citeste integral
Zseta, 1 decembrie 2015
Eu cred că este o diversiune gen 1990 Târgu Mureș ca să agite apele între unguri și români. Să nu credeți tot ce vă servește SRI.
Asociatia ProCovasna, 1 decembrie 2015
Cine sunt acești tineri extremisti de la Targu Secuiesc si cine le finanteaza actiunile? Din curiozitate, am dat o cautare pe net si, printre rezultate, am dat si peste un articol publicat in anul citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.