ACTUALITATE 15 decembrie 2015

Maria Drăgan – o armă vie împotriva mentalităților învechite

de Mirela Cara Dragu | 542 vizualizări

De opt ani, femeia care lucrează în Belin ca mediator socio-medical a reușit să schimbe modul de gândire și de viață a numeroși consăteni

Se spune că o comunitate evoluează atunci când reușește să se desprindă de arhaic, lăsând trecutul acolo unde îi este locul și concentrându-se pe timpul prezent, ceea ce se traduce prin schimbarea mentalității. La nivel național, comunitatea romilor este recunoscută pentru ritmul lent în care se adaptează la nou și renunță la acea gândire colectivă, moștenită de la o generație la alta, din cauza căreia oamenii se căsătoresc de la vârste foarte mici, renunță la școală foarte devreme și, cel mai adesea, nu reușesc să își găsească un loc de muncă, trăind la limita subzistenței.

Nu același lucru se întâmplă cu comunitatea romă din Belin despre care am scris deja că a făcut un uriaș pas către progres prin faptul că oamenii se duc la muncă în număr mare, își încurajează copiii să meargă la școală, fac cursuri de calificare profesională și încearcă pe toate căile să țină ritmul cu lumea modernă. Toate acestea sunt, firește, consecința unei schimbări de mentalitate și a puterii de a renunța la tradiții străvechi.

În spatele acestui tip de schimbare se află întotdeauna oameni puternici, care își asumă una dintre cele mai mari provocări: lupta împotriva mentalității. O asemenea persoană este Maria Drăgan, o țigancă din Belin pe care toată lumea o cunoaște, o respectă și o admiră.

Un exemplu de perseverență

Fire caldă și senină, Maria este înainte de toate un exemplu de perseverență. Tenacitatea ei se reflectă în primul rând în schimbarea pe care a produs-o cu ea însăși, apoi în activitatea pe care o prestează zi de zi, de mai bine de opt ani. Absolventă de opt clase, Maria a decis după un timp că trebuie să își continue studiile întrerupte în urmă cu mai mulți ani, motiv pentru care, deși avea familie și alte responsabilități, a finalizat 12 clase și a obținut calificări de mediator sanitar și de asistent comunitar. Ulterior, a devenit mediator socio-sanitar în satul în care locuiește și a început activitatea de informare a membrilor comunității cu privire la diverse aspecte ce țin de un trai decent și de o sănătate bună. „Acum opt ani, am aflat de la domnul primar că ar fi un post disponibil pentru mine și că am putea ajuta comunitatea. Nu era vorba de bani, că erau foarte puțini, ci să putem să ajutăm comunitatea să evolueze, am considerat că e bine să lucrez în acest scop”, ne-a vorbit Maria despre primul pas făcut în meseria ei.

De când a luat decizia de a ajuta oamenii din sat să își schimbe viața și mentalitatea deschizându-le accesul la informații noi și utile, ea nu a încetat să le fie aproape zi de zi și să îi determine să accepte inacceptabilul. „Împreună cu Primăria am încercat să facem ceva pentru comunitate și să știți că am și reușit. Mobilizez copiii pentru vaccinuri, mă duc din casă în casă și fac un fel de campanie în acest sens. Ajut oamenii să-și facă acte de identitate cu certificate de naștere, să își schimbe cărțile de identitate etc. Îi ajut, nu le fac eu că nu am acest drept. De opt ani încerc să îi fac să înțeleagă care este importanța vaccinului, a asigurării de sănătate, a igienei personale, deci în funcție de nevoile fiecăruia fac ceea ce trebuie făcut”, vorbește Maria despre meseria ei.

Exemplu pentru oamenii din comună

Lipsită de egoismul specific multora din indivizii care compun societatea vremurilor noastre, Maria își găsește împlinirea în rezultatele pe care le obține. Fiecare om convins să facă un vaccin sau o asigurare medicală este o altă izbândă pentru ea. „Personal, sunt o femeie împlinită cu familie și copii. De aceea am decis să îi ajut și pe alții să ajungă la nivelul de viață pe care îl am eu. Și înainte să fiu angajată lumea venea mereu și îmi cerea informații, unde să meargă la medic sau cum să își facă anumite documente care au expirat”, spune ea, mândră de rolul său de liant între oammeni și autorități.

Maria se bucură de încrederea consătenilor ei, dar și de cea a medicului care vine săptămânal la Belin și care îi încredințează responsabilitățile. Ea monitorizează gravidele și nou-născuții, știe ce copii trebuie vaccinați, care merg la școală sau la grădiniță și care sunt bătrânii care au nevoie de sprijin și tratament. Mai mult decât atât, Maria încurajează tânăra generație să meargă la școală și să folosească metode contraceptive, astfel încât să evite necesitatea unui avort sau a apariției unui copil mult prea devreme, ori a unui număr prea mare de copii. Anul trecut, datorită ei, o mare parte din femeile rome de la Belin au acceptat să-și pună sterilet, ceea ce pentru Maria este din nou un semn că face bine ceea ce face. „Le vorbesc despre protecție sexuală, despre riscurile la care se expun dacă nu folosesc protecție și așa mai departe. Aici sunt mulți penticostali și ei țin neapărat să nu facă avort. De aceea, eu le explic că mai bine își pun sterilete sau folosesc și alte modalități de contracepție ca să nu ajungă la avort”, vorbește Maria cu încântare despre schimbările pe care le produce în rândul oamenilor.

Deși ar putea oricând să se îndrepte către alt gen de activitate, Maria nu se poate închipui într-o altă ipostază. Mai mult, ea crede cu o atât de mare tărie în vocația și munca ei, încât este convinsă că oamenii nu s-ar mai descurca fără ea. De aceea, a decis să practice și în continuare meseria de mediator socio-medical, singura care îi poate aduce satisfacții de ordin sufletesc. „Îmi place ce fac. Familia mea lucrează în Anglia, iar eu lucrez aici pe salariul minim pe economie. Dar nu pot să renunț pentru că sunt aici atâția oameni care depind de mine și pur și simplu nu pot să-i las”, mărturisește Maria zâmbind trist în fața gândului că ar putea abandona vreodată comunitatea la progresul căreia contribuie neobosit de opt ani.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.