Covasna Media Group|Duminica, 28 August, 2016

Un nou episod din odiseea drapelelor la Sfântu Gheorghe 

drapel negru doliu Primaria Sf Gheorghe

Locuitorii din Sfântu Gheorghe care au trecut prin centrul orașului la sfârșit de săptămână au remarcat cu siguranță un steag negru arborat pe clădirea Primăriei Sfântu Gheorghe, între drapelul românesc și cel al Uniunii Europene.

Cum a locui într-un spațiu recunoscut pentru „duelurile” în steaguri înseamnă a căuta mesaje ascunse sub fiecare arborare de drapel, prezența unui steag negru pe clădirea Primăriei chiar înainte de ziua de 24 Ianuarie, când românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române, în anul 1859, a ridicat rapid semne de întrebare și a născut suspiciuni. „Nu știu dacă ați apucat să vedeți, dar pe clădirea Primăriei este arborat un steag negru în semn de doliu. Nu cred că este în regulă să fie pus acolo chiar de ziua Unirii. Dacă e un steag de doliu, nu se arborează lângă steagul național. Eu cred că este o sfidare evidentă la adresa noastră, a românilor”, ne-a spus un cititor care ne-a semnalat prezența steagului negru de pe clădirea Primăriei.

Contrar aparențelor, steagul respectiv a fost coborât în bernă din respect pentru decesul lui Sinka Mozes, laureat Pro Urbe din Sfântu Gheorghe. „Drapelul negru pe care l-ați văzut pe clădirea Primăriei chiar are legătură cu moartea unui om. Este vorba de domnul Sinka Mozes, care a fost desemnat laureat Pro Urbe în urmă cu mai bine de zece ani. Conform unei hotărâri a Consiliului Local, de mai bine de 20 de ani, în cazul decesului laureaților Pro Urbe, se coboară drapelul în bernă”, a explicat consilierul local PNL Mădălin Guruianu, prezența controversatului drapel de doliu de pe Primărie.

La rândul lor, maghiarii din Sfântu Gheorghe, care vineri, 22 ianuarie, au sărbătorit odată cu ungurii de pretutindeni Ziua Culturii Maghiare, au suspectat – nu toți, firește! – că drapelul românesc pe care Prefectura l-a montat pe clădirea în care își are sediul este un gest de ofensă la adresa etnicilor maghiari din municipiu. „Întâmplarea face ca vineri, 22 ianuarie, să fi fost Ziua Culturii Maghiare, o sărbătoare a spiritului şi a ceea ce ne face oameni liberi în suflet, interesaţi în mod firesc faţă de cultura celorlalţi. Steagul s-a amplasat cu câteva ore bune înainte de finalul programului de lucru pe ziua respectivă. Cu puţină atenţie, cu decalarea uşoară a orelor de lucru şi cu amplasarea mai spre după-amiază sau – de ce nu? – sâmbătă (ştim cu toţii, s-ar fi putut), s-ar fi evitat interpretarea operaţiunii ca fiind un gest neamical, de reamintire – prin dimensiunile ostentativ de mari ale steagului – a faptului – de altfel, evident – că trăim în România. Este o părere formulată complet în nume personal, de cetăţean”, a comentat un locuitor de etnie maghiară pe Facebook.

Consilierul local Mădălin Guruianu a atras atenția asupra faptului că nici drapelul negru de pe clădirea Primăriei, nici cel al României de pe clădirea Prefecturii nu au fost arborate cu scopul de a ofensa vreuna dintre părți. „Nu cred că ar trebui să vedem totul ca pe o ofensă. Interpretarea că drapelul de pe Primărie este o ofensă la adresa sărbătorii de 24 Ianuarie este o exagerare. Aceeași exagerare am observat-o și la maghiari referitor la steagul României de pe sediul Prefecturii. Acest steag a fost pus pur și simplu acolo vineri pentru că era ultima zi de lucru înainte de ziua de 24 ianuarie, care a picat într-o zi de weekend. A fost pur și simplu o coincidență. Eu cred că acestea sunt lucruri normale și ar trebui luate ca atare fără ca lumea să se mai isterizeze”, a subliniat Guruianu.

Comentarii Facebook

Comentarii.

16 Răspunsuri la Un nou episod din odiseea drapelelor la Sfântu Gheorghe

 1. Sztancs Ferenc

  Eu n-as baga mana in foc ca dimensiunea drapelului romanesc nu avea nimic de-a face cu ego-ul si nationalismul prefectului.Sunt sigur ca daca pe langa drapelul de stat ar fi acceptate in mod oficial si steagurile natiunilor conlocuitoare, nu ar fi nevoie de asemenea gesturi de superioritate sau frustrare.

   
  • Marius

   Eu ca român pun steagul romanesc când vrea eu unde vreau eu si in ce zi vreau eu atata timp cat e pe pământ romanesc. Cine vrea sa puna steagul secuiesc poate sa il puna el oriunde vrea el dar nu pe teritoriul românesc, acasa la el in curte la el in Ungaria. Sunt de acord sa il vad pe balcoane curți sau alte proprietăți private, nu VREAU sa il vad pe Primarie Prefectura sau alte Ministere. Primarul trebuie judecat pentru Destabilizarea Securitatii Statului. Cine nu respecta Romania i se poate anula cetatenia romana si dusi pe fășia neutră de la granita, de unde in mod democratic vor putea ei sa se duca si sa arboreze steagul secuiesc unde vor ei. Si eu sunt in străinătate si am la balcon arborat steagul romanesc la balcon, dar NICIODATĂ nu il voi arbora altundeva din RESPECT pentru tara care mă gazduieste. Deci da eu pot sa fac asta, si maghiarii pot face asta. Daca nu … Lumea e mare … Deci steagul la Prefectura e legal si NORMAL, steagurile de la Primarie NU SUNT NORMALE. Sf. Gheorghe nu se afla in Ungaria, inca e sol Romanesc. Iar cineva trebuie sa răspundă pentru lipsa de RESPECT si instigare la violență.

    
   • Alt Marius

    Lasa-te de meserie omule ca bati campii rau de tot. Secuimea ii aici in Ardeal,nu in Ungaria si nu in alta tara. Acolo ii pamantu lor de cand se stie de Secui(ei fiind mentionati si in Cronicile lui anonymous ca fiind aici deja la venirea Maghiarilor).
    Daca Primaria Clujului o sa vreie sa arboreze steagul transilvaniei vreodata in semn de respect pentru istorie si/sau ardeleni ii o ofensa nationala. Mai nou sa iti pastrezi indentitatea in Romania,sa nu uiti de unde ai plecat si cine esti ii o ofensa.

     
    • Marius

     Secuimea e in Romania nu in Ardeal sau in Transilvania băiete. Iar daca vrei istorie ungurii sau maghiarii sunt 10 triburi emigrante de MONGOLI PRĂDĂTORI. Ungaria e citata ca si stat care ar putea accepta steagul secuimi arborat pe institutiile statului desi ma tem ca nu sunt asa de iepurași ca romanii. E vorba de a fi corect si de a avea RESPECT verso o tara unde traiesti ASA CUM FAC EU. In orice ca nu luăm lecții de istorie noi băștinașii de la niste triburi de mongoli pe la noi aciuite. Vezi ca limba latină e dacică la origini si nu invers, cat despre maghiara nu am auzit ceva … pare similara mai degrabă un dialect tribal mongol. Oricum nu e vina ta ca nu sti istorie, e a cui nu te-a dus la scoală.

      
 2. Andrei

  Isterizarile astea chiar nu isi au rostul. Din pacate, in acest context s-au remarcat cativa indivizi care au reusit de-a lungul timpului sa isi faca o reputatie de agitatori, gasind nod in papura de fiecare data. Si in general cand umbli cu un chibrit aprins pe langa un butoi cu pulbere fie ai deficiente cognitive, fie iti plac exploziile. Reactiile isterizate, cum le-a numit domnul Guruianu, nu aduc nimic bun nici comunitatii locale, nici convietuirii romano-maghiare la nivel national. Si ma refer la reactii isterizate de ambele parti ale spectrului etnic. Ne cramponam pe niste maruntisuri infime, in loc sa ne concentram pe adevaratele probleme care ne impovareaza zilnic.

   
  • R

   exact, niste cirpe vopsite de fapt si la urma urmei

    
 3. Alex

  Ferenc , scuza-mi te rog comentariul in caz ca o sa fie unul ofensator pentru tine sau conationalilor tai . In primul rand din moment ce Sfantul Gheorghe e pe teritoriul Romaniei oficialitatile din acea localitate au dreptul sa puna steagul ROMANIEI de dimensiuni uriase sau orice dimensiuni ar dori ei .In schimb cum sa puna un steag de doliu exact in ziua Unirii Principatelor Romane ? Cum ? Asa ceva e inadmisibil .Voi , “minoritatea” maghiara din Harghita a-ti inceput sa va bateti joc de noi si sa abuzati de privilegile acordate .Sper sa isi dea seama romanasii nostri de la putere cat mai curand ca nu se poate locui cu voi , cu mici exceptii , pentru ca voi primiti un deget si luati toata mana . asa ati fost mereu , asa sunteti si asa veti fii intotdeauna …rusine voua .

   
  • Marius

   Privilegi nu is. Asta ii un rahat romanesc. La noi minoritatile is tratate rahitic fata de lumea civilizata(Pana si rusii le trateaza cum trebuie). Cat despre steagul negru arborat in Secuime de ziua principatelor ca asa o fost sa moara ala si asa ii traditia acolo vreau doar sa iti pun urmatoarea intrebare: Ce dracu de legatura avem noi ardelenii,secuii,banatenii,etc din zonele astea cu ziua unirii moldovenilor cu a sudistilor? pentru noi nu inseamna absolut nimic ziua aia.

    
   • Marius

    Ba Marius daca prostia ar durea tu ai sta numai pe jos sa te tavalesti. Pai cum ce treaba avem noi cu UNIREA, pai tu nu ai treaba ca esti maghiar, noi românii avem si inca cum. Ce vroiati sa i face si parastas lui ala la PRIMĂRIE. Ba aia nu i Ateneu Amfiteatru sau Cimitir ba, e Primaria dreacu intelegi baaaa ….

     
 4. Loda

  ,,s-ar fi evitat interpretarea operaţiunii ca fiind un gest neamical, de reamintire – prin dimensiunile ostentativ de mari ale steagului – a faptului – de altfel, evident – că trăim în România. ”?
  Doamne iarta-ma, dar unde traiti totusi fratilor ? Nu in Romania ? Ce este neamical aici ?

   
 5. lili

  Lasati naiba steagurile!
  Nu am auzit niciodata, nici la maghiari si nici la romani sa-i deranjeze ca Jud. Covasna e pe ultimele locuri in Romania la nivel de trai, are cel mai mic salari!
  Conform datelor Comisiei nationale de prognoza si in 2016 Covasna si Harghita vor avea cele mai mici salarii medii brute pe tara, de 1398, respectiv 1317 Lei/luna!(vezi mai jos datele!)
  http://www.ramnicuvalceaweek.ro/?p=19163

  Nu am auzit niciodata nici maghiarii si nici romanii cerandu-le politicienilor ce-i reprezinta socoteala pentru saracia din judet!
  Lasati steagurile, politicenilor asta le convine, in timp ce voi va bateti in steaguri, ei stau linistiti facandu-si averi uriase si fara sa va dea socoteala!
  Lasati naiba steagurile, cereti socoteala politicienilor, si maghiari si romani, sunt aceiasi care de 25 de ani tin in saracie locuitorii din zona!
  Pe cei care mai sunt, ca muuuulti au plecat scarbiti de mizeria politica si de lipsa vreunui viitor mai bun, ca-n toata Romania!

   
 6. Mamaie

  Evident ca mizerabilii au jubilat pentru ca au avut ocazia sa profite de aceasta coincidenta. Oricum, e o idiotenie sa arborezi doliu la o inssitutie doar pentru ca a murit un cetatean, indiferent cine o fi fost ala.

   
  • delirum tremens

   …” voi primiti un deget si voi vreti toata mana” …vezi amice, aici e problema. Daca ungurii primesc un deget, iar romanii toata mana, nu functioneza. Citesc istericale, cand si unde poate arbora primaria, populatia un steag. N-are voie sa arboreze un steag de doliu, cu ocazia unei sarbatoarei nationale. Romaneste, n-ai voie sa mori in preziua sau ziua une sarbatori nationale, ca noi romanii nu va dam voie sa arborati steagul de doliu. Fratilor doar o intrebare? Sunteti in deplinatatea facultatilor mentale, sau ati tras o dusca de palinca in plus? Va mirati ca secuii vor autonomie?

    
 7. Cata

  Chiar am devenit paranoici in toata regula de cand cu steagurile astea! Si romani si maghiari, deopotriva! @Lili: ai perfecta dreptate! Si sunt de aceeasi parere: ar trebui sa ne unim cu totii, romani, maghiari, secui sa cerem socoteala pentru nivelul scazut de trai
  din zona si nu pentru cine si ce steag ii mai trece prin cap sa arboreze!

   
 8. Of of mai mai

  BÉRNĂ s. f. (În sintagma) Pavilion (sau drapel) în bernă = pavilion, drapel național coborât pe jumătate în semn de doliu. – Din fr. berne.
  Sursa: DEX ’09 (2009)
  +
  Potrivit Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului Romaniei, zilele de doliu national sunt stabilite prin hotarare de guvern. Actul normativ mai stabileste ca, in zilele de doliu national, asa cum au fost stabilite de guvern, institutiile si autoritatile publice centrale si locale sunt obligate sa arboreze in berna (coborat pe jumatate).

  Iar in poza nu vedem un drapel coborat in berna ci un steag negru, de doliu, intre drapelul tarii si cel al UE.

  Sunt doua aspecte total diferite care tin de contexte diferite.
  E chiar atat de greu sa vorbim clar, la subiect?
  Asta-i politica monser, te intreb cat e ceasul si tu-mi raspunzi ca n-o sa ploua.

   
 9. Marius
   

Adaugă Comentariu

-->