ACTUALITATE 25 ianuarie 2016

EDITORIAL. Rolul morţilor

de Dumitru Manolăchescu | 827 vizualizări

Suntem un popor mioritic. Ne acceptăm soarta ca venind de undeva de Sus, de la Cineva cu care nu poţi, n-ai voie şi nici n-are rost să lupţi. Mioriticul e în gena noastră: ce ţi-e scris, în frunte ţi-e pus! Rolul tău e să fii cuminte şi să asculţi Vocea Destinului implacabil. Restul e deşertăciune.

Suntem şi un popor ziditor. Zidim mereu câte ceva: biserici, mănăstiri, catedrale, palate, destine. Multe din zidirile astea poartă în ele vieţi omeneşti. Meşterul Manole şi-a zidit biserica sacrificându-şi soţia însărcinată. Ce barbarie! Bisericile, catedralele şi palatele măreţe au cerut mereu sacrificii umane şi materiale; Ceauşescu a fost şi el un ziditor, Casa Poporului a cerut numeroase jertfe umane, ştiute şi neştiute.

Revoluţia din decembrie şi-a zidit trainic mii de vieţi şi destine. Morţii din decembrie au construit o altă Românie. Viii de după decembrie au încercat şi ei să zidească ceva; nu prea le-a ieşit. Dar cele mai noi zidiri de acest gen sunt cele întâmplate la finalul anului trecut: poliţistul Gigină şi Clubul Colectiv. Rolul celor 65 de morţi de la sfârşitul lui 2015 ar fi putut fi esenţial. Mulţi mai cred încă într-un nou destin de ţară scris la Clubul Colectiv, de tinerii rockeri arşi de vii. Morţii de la Colectiv au schimbat, deocamdată, un guvern şi-un premier, un nou destin mai aşteaptă. Vom vedea cât de mult va conta amintirea morţilor de la Colectiv în acest an cu două rânduri de alegeri, care pot zidi o altă Românie. Mai bună sau mai rea, încă nu ştim...

Dar poliţistul Gigină, acest anonim pe care o moarte stupidă şi nedreaptă l-a făcut erou, el ce rol joacă? Uite că piesa asta, cu Gigină şi generalul Oprea în roluri principale, se joacă astăzi: DNA a cerut Senatului încuviinţarea urmăririi penale a generalului pentru abuz în serviciu, cu consecinţe grave. Abuzul ăsta poate fi asociat faptelor de corupţie, fiind vorba de folosirea coloanei oficiale a ministrului în scopuri personale. Tăcutul general Oprea a vorbit, ieri, în apărarea sa, invocându-l, ca de obicei, pe bunul şi dreptul Dumnezeu. Nu e vinovat, n-a făcut nicio faptă reprobabilă, dimpotrivă, a slujit toată viaţa lui Patria, Legea şi Poporul.

O fi, d-le general, dar l-aţi zidit pe antemergătorul poliţist Gigină la temelia faptelor dvs. bune. Dacă Gigină n-ar fi mers cu viteză pe motocicletă, noaptea pe ploaie, servindu-vă un interes personal, n-ar fi murit şi dvs. n-aţi fi fost acum judecat de Stradă şi, cu siguranţă, de Justiţie.

Va trebui să vedem, acum, ce urmează acestor fapte istorice. Mai exact, vom vedea ce va face Procurorul General, că i s-a cerut şi lui părerea, cum va reacţiona Senatul României şi ce hotărâri va lua Justiţia în cazul Oprea. Abia atunci vom şti ce rol a jucat moartea poliţistului Gigină în viaţa generalului Oprea şi a societăţii româneşti într-un an obosit de previziuni astrale catastrofice şi două rânduri de alegeri care vor hotărî soarta României pentru multă vreme de-acum înainte.

Teme articol: incendiu revolutie opinie
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.