LIFESTYLE 25 ianuarie 2016

Smartphone-ul ne va ajuta să avem un somn mai bun

de Covasna Media | 591 vizualizări

Producătorii de smartphone-uri sunt acum în proces de elaborare a unor măsuri ce vor face produsele lor mai puţin dăunătoare somnului.

Această iniţiativă a apărut după ce un studiu a demonstrat cât de dăunătoare somnului şi adormirii sunt dispozitivele ce emit lumină albastră.

Spre sfârşitul zilei, seara, organismul începe să producă hormonul somnului – melatonina. Studiul, publicat în revista Frontiers in Public Health, a descoperit că lungimile de undă ale luminii albastru-verde de la capătul spectrului, precum ar fi cele emise de telefoanele mobile, pot opri producţia de melatonina, ceea ce face oamenii să adoarmă mai greu.

Alte studii au arătat că expunerea la acest tip de lumină pe timp de noapte face oamenii să aibă mai puţin somn profund şi să se trezească mai obosiţi în dimineaţa următoare, precizează descopera.ro.

Având în vedere că acest studiu a fost publicat în luna octombrie a anului trecut, Apple a anunţat noul său update iOS ce va include anume acest mod de „Setare de Noapte”, care potrivit inventatorilor „ar putea ajuta chiar să avem un somn mai bun”.

Această setare va permite utilizatorului să-şi modifice culoare ecranului în funcţie de oră pentru a elimina lumina albastră.

După ce a fost recunoscut că dispozitivele ar putea afecta somnul clienţilor şi Amazon au introdus „Umbra Albastră” pentru gama sa de tablete. Unele aplicaţii, spre exemplu, sunt deja disponibile pe Android.

Aplicaţia permite dispozitivelor să fie trecute de la modul normal la un mod de „somn în condiţii de siguranţă”, ceea ce face ca lumina de pe ecran să fie într-o nuanţă de roşu-portocaliu.

„Mi-ar plăcea să cred că suntem parte a punctului de basculare. Acest lucru va avea un impact mic, dar pe un număr incredibil de mare de oameni. Este o mişcare incredibil de bine-venită, e fantastic, deşi cam târziu, urmează să fie aplaudat şi va deveni un mod mai sigur pentru oameni să folosească tablete”, a declarat profesorul Paul Gringras, care a participat la cercetări.

Gringras lucrează la Spitalul de Copii „Evelina” din Londra şi a criticat, anterior, de nenumărate ori producătorii pentru ignorarea acestei probleme, declarând: „Cred că industria a evitat în mod deliberat trecerea ori­cărui comentariu, dar a recunoscut dovezile şi cercetările de foarte curând. Cred că industria a fost foarte îngrijorată că studiul îi va afecta vânzările şi respectiv utilizarea dispozitivelor lor”.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.