ACTUALITATE 26 ianuarie 2016

Peste 6.000 de carduri de sănătate neridicate de la CAS Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 1116 vizualizări

Cifrele oficiale prezentate de Casa de Asigurări de Sănătate a judeţului Covasna arată că la data de 26 ianuarie a.c., la sediul instituţiei se găsesc 6.081 carduri naţionale de asigurări de sănătate nepredate titularilor.

„Numărul se modifică permanent datorită faptului că zilnic sunt persoane care se prezintă la ghişeu pentru a solicita cardul de sănătate”, ne-au declarat reprezentanţii CAS Covasna.

Casa de Asigurări de Sănătate Covasna anunţă că dintre cele 6.081 de carduri, 73 nu au fost ridicate din motive religioase sau de conştiinţă, 1.692 de persoane şi-au schimbat domiciliul, 714 persoane au decedat între timp, iar restul aparţin fie persoanelor plecate în străinătate, fie persoanelor care nu au fost găsite acasă de lucrătorii poştali, iar termenele de păstrare au expirat.

Ridicarea cardului de la CAS Covasna

„Pentru ridicarea cardului de la CAS Covasna, solicitantul se prezintă la ghişeu cu actul de identitate, se verifică în evidenţă şi i se eliberează cardul pe bază de semnătură. În cazul persoanelor nedeplasabile, cardul se eliberează unei persoane împuternicite de către titularul cardului şi a actului de identitate. Programul de lucru cu publicul este luni – miercuri între orele 8,30-14, joi în intervalul orar 8,30-18 şi vineri de la 8,30 până la 12”, informează reprezentanţii instituţiei.

Este important de ştiut că „pentru asiguraţii care împlinesc vârsta de 18 ani şi/sau dobândesc calitatea de asigurat se generează automat din sistem comanda de tipărire şi distribuire a cardului de sănătate. Nu este necesară solicitarea în scris a asiguratului pentru eliberarea cardului. Aceştia vor primi cardul naţional de sănătate prin servicii poştale, la domiciliul înscris în cartea de identitate”, conform aceleiaşi surse.

„Procesul de tipărire şi distribuire a cardurilor de sănătate este continuu. Acesta este motivul pentru care întotdeauna vor exista la casele judeţene carduri ale asiguraţilor cărora nu le-au putut fi înmânate prin servicii poştale. Deocamdată nu a fost stabilit un termen limită de distribuire a cardurilor rămase nedistribuite, acestea rămânând în custodia caselor de sănătate până când sunt ridicate de titulari sau expiră”, a mai transmis CAS Covasna.

Peste 163 de mii de carduri distribuite de Poştă în judeţ

Poşta Română a distribuit în judeţul Covasna un număr de 163.615 carduri naţionale de asigurări de sănătate, în trei tranşe, potrivit contractelor încheiate cu CAS Covasna: 152.394 în prima tranşă, 6.017 în cea de-a doua şi 5.204 în tranşa a treia.

Cardul naţional de sănătate a devenit unicul instrument de decontare şi validare a serviciilor medicale în sistemul public de sănătate pentru asiguraţii cu vârsta de peste 18 ani, încă din 1 septembrie 2015.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.