ACTUALITATE 10 februarie 2016

16 echipe vin la Pomana Porcului de la Balvanyos

de Iulia Drăghici - Taraș | 1474 vizualizări

A XI-a ediţie a Festivalului Internațional va avea loc în perioada 19-21 februarie

Festivalul Internațional de Pomana Porcului din stațiunea Băile Balvanyos, comuna Turia, ajunge în acest an la ediția cu numărul XI. La eveniment și-au anunțat prezența 16 echipaje. „Pomana porcului” va avea loc în perioada 19-21 februarie şi se va desfăşura la Băile Balvanyos – Complex Cetate.

Potrivit organizatorilor, 10 dintre echipajele care vor participa la festivalul gastronomic sunt din Ungaria, un echipaj vine din Croaţia, iar restul de cinci echipaje sunt din România.

O prezentare a festivalului arată că scopul acestuia este prezentarea, promovarea şi păstrarea tradiţiilor gastronomice, culturale şi folclorice de iarnă ale fiecărei localităţi, atât din ţară cât şi din străinătate, tradiţii care se leagă de modul de sacrificare a porcului, modul de pregătire a preparatelor din carne de porc, dar şi păstrarea tradițiilor locale de iarnă şi gastronomice specifice minorităţilor maghiare şi folclorului românesc.

„Perioada aceasta este o perioadă moartă în turism. Sărbătorile de iarnă au trecut, afară nu putem să lucrăm nimic şi ne-am hotărât să facem ceva pentru a creşte fluxul de turişti în zonă. În plus, sacrificarea unui porc este o sărbătoare pentru toată familia şi nu numai. Festivalul Pomana Porcului este pentru noi cea mai bună reclamă”, ne-a declarat primarul comunei Turia, Daragus Attila.

Primarul a mai declarat că fiecare zi a festivalului este interesantă, însă vinerea seara este mai specială: „Vineri seara avem o prezentare a echipelor şi toţi participanţii vin îmbrăcaţi în costume populare specifice zonei din care provin. Atunci participanţii se cunosc între ei şi află cu cine vor colabora sâmbătă dimineaţa la sacrificarea, curăţarea şi pârlitul porcului. După ce se împarte porcul în jumătate, fiecare echipă începe să lucreze la preparatele tradiţionale”, a spus primarul din Turia. Duminică, doritorii pot lua parte la o excursie organizată în împrejurimi.

Primarul a anunţat că va pune la dispoziţia participanţilor la eveniment între 60 şi 100 de litri de pălincă. „Majoritatea participanţilor sunt bărbaţi şi vă daţi seama că la tăiatul porcului oamenii se mai cinstesc”, a spus acesta.

Juriul, care se naşte la faţa locului, va fi format din reprezentanţi ai Asociaţiei Bucătarilor din România, ai Cavalerilor Viticoli din zona Târnavelor, ai Husarilor şi ai presei.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.