ACTUALITATE 11 februarie 2016

Jean Paler vine la „Şezătoarea” de la Sita Buzăului

de Iulia Drăghici - Taraș | 1487 vizualizări

Evenimentul va fi organizat la începutul lunii martie

Căminul Cultural din Sita Buzăului anunţă organizarea unei noi ediţii a evenimentului „Şezătoarea la ţară”. În data de 5 martie, începând cu ora 20, iubitorii de tradiţii româneşti vor putea participa la seara culturală al cărei program artistic conţine cântec, joc şi voie bună, poveşti, poezii, bancuri, dar şi discuţii despre obiceiurile străbune. Invitatul special al întâlnirii va fi actorul român de comedie Jean Paler.

„În fiecare an, şezătoare abordează o temă nouă. Anul acesta ne-am propus să aducem în atenţia participanţilor melodii foarte, foarte vechi, cântate de oameni din localitate. Se pare că cineva a făcut un studiu în Sita Buzăului, prin anii ´50-´60, care conţine nişte înregistrări. Sper să reuşesc să intru în posesia documentelor şi a înregistrărilor atestate, care conţin strigături ale dansurilor populare din Sita Buzăului, nume de interpreţi şi compozitori din zona noastră. Acesta va fi debutul şezătorii. La şezătoare o să mai discutăm despre obiceiurile localităţii, despre tradiţiile vechi şi despre meşteşugurile din trecut pe care încercăm să le aducem în atenţia tinerilor şi a localnicilor”, ne-a declarat directorul Căminului Cultural din Sita Buzăului şi principalul organizator al evenimentului, Daniel Neagoe.

„Aşteptăm să vină undeva la 200 de persoane. Aici nu este pe bază de invitaţie. Vine cine doreşte. Participanţii pot să îşi aducă prăjituri, băuturi şi aşa mai departe, iar noi vom pregăti restul”, a spus organizatorul principal al evenimentului.

Sezatoare 2

Directorul Căminului Cultural din Sita Buzăului a mai declarat că „şezătoarea este un mod de a socializa şi de a petrece. Aici se cântă, se spun poveşti, se spun poezii şi bancuri”. Daniel Neagoe a mai punctat că scopul evenimentului „este acela de a nu uita de unde am plecat”.

De şapte ediţii încoace, la fiecare Şezătoare, femeile pricepute au ţesut la războiul amplasat în sala de spectacol. „An de an, în perioada şezătorii, două-trei femei sau chiar tineri stau la război şi ţes. S-au adunat câţiva metri de preş deja”, a mai completat Daniel Neagoe.

Tematicile abordate în anii trecuţi în cadrul discuţiilor din prima parte a şezătorii au fost despre drumuri, calea ferată, meşteşuguri şi altele.

Organizatorii evenimentului sunt Căminul Cultural, Biblioteca Comunală, Primăria şi Consiliul Local din Sita Buzăului.

Sezatoare

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.