ACTUALITATE 19 februarie 2016

Primarul Antal Arpad: „Nu există acuzații de corupție”

de Sever Ioan Miu | 1198 vizualizări

În seara zilei de joi, 18 februarie, primarul Antal Arpad a organizat la sediul UDMR o conferință de presă pentru a da o reacție la comunicatul DNA și a transmite un mesaj către colegii din Primărie și cetățenii orașului.

Percheziții în parametri normali

Antal Arpad și-a începutul discursul cu o prezentare a cronologiei zilei de miercuri, vorbind despre perchezițiile din locuința, mașina și biroul său de la primărie. „În primăria Municipiului Sfântu Gheorghe totul s-a desfășurat în biroul meu și al avocatului meu. Din biroul meu au fost ridicate acte, respectiv calculatorul meu, din informațiile mele perchezițiile au fost finalizate în jurul orei 21 în Primărie”, a detaliat edilul. „Vreau să subliniez faptul că aceste percheziții s-au derulat în parametri normali, civilizați”, a punctat el.

„În jurul orei 14 ne-am deplasat la București, unde am fost audiat tot în prezența avocatului meu, până la ora 1 noaptea, moment în care mi s-a adus la cunoștință că pot să vin acasă și că se constituie control judiciar pe o perioadă de 60 de zile”, a încheiat Antal rezumatul evenimentelor.

Nu există acuzații de corupție

Potrivit comunicatului DNA, primarul a schimbat destinația unei sume de peste 4 milioane de euro, „pentru a favoriza societățile comerciale care au fost desemnate să execute lucrările și în conivență cu societatea de consultanță Tractebel Engineering”. Primarul ar fi utilizat suma în alte scopuri decât cele pentru care s-a contracat creditul și ar fi provocat bugetului local un prejudiciu de 549.312,14 euro fără TVA.

„Vreau să subliniez, în primul rând, că nici în acest comunicat nu există acuzații de corupție la adresa mea sau la adresa unui funcționar din cadrul primăriei municipiului Sfântu Gheorghe. Practic, cei de la DNA au preluat o parte dintr-un comunicat al Curții de Conturi, respectiv al unei decizii a Curții de Conturi”, a declarat, în replică, Antal Arpad. „În cazul meu, conform codului penal, acuzația este c-am folosit acest credit pe altceva decât a fost contractat. Ceea ce nu este adevărat și sunt convins că voi putea demonstra acest lucru”, a adăugat primarul.

El a reluat ideea că reprezentanții BERD au monitorizat toate plățile, până la un eurocent. „Este vorba de un tip de contract nou în România, după cum știți BERD e o instituție financiară internațională, a fost înființat de către mai multe state, printre care și România. BERD-ul   emite anual rapoarte despre fiecare țară în care își desfășoară activitatea, și despre România. Dacă citim rapoartele BERD despre România vom putea vedea ceea ce știm cu toții, că lucrările de infrastructură în România sunt de proastă calitate. Tocmai de aceea, BERD a căutat să implementeze în România un proiect nou, bazat pe managementul performanței, municipiul Sfântu Gheorghe fiind prima municipalitate care a semnat un astfel de contract”, a mai spus edilul.

Viața nu poate să se oprească

Din creditul de aproximativ 12 milioane de euro, Primăria a utilizat mai puțin de jumătate, iar, în contextul anchetelor, banii rămași nu vor putea fi folosiți, potrivit primarului. Acest lucru reprezintă, în opinia edilului, o pierdere pentru oraș și cetățeni.

Totodată, primarul a mulțumit cetățenilor orașului și altor oameni, din țară și din străinătate, care l-au susținut și s-au rugat pentru el. El a adăugat că, orice s-ar întâmpla cu el și orice funcție ar avea în perioada următoare, cetățenii pot conta pe ajutorul lui.

„În ceea ce privește colegii din primărie, cu care nu mă voi putea întâlni pe o perioadă de cel puțin 60 de zile, vreau să-i rog să fie și mai eficienți decât au fost până acum, să meargă mai departe. Viața nu poate să se oprească din cauza a ceea ce s-a întâmplat în aceste zile. Știu că sunt oameni cinstiți, sunt oameni corecți, muncitori, iar această comunitate are nevoie de ei mai mult decât oricând în perioada următoare”. Întrebat despre cine îi va ține locul, Antal a răspuns: „având în vedere că nu pot comunica, nu pot ști acest lucru. Unul dintre viceprimari, cu siguranță”.

Cum, timp de 60 de zile, cât este sub control judiciar, nu poate intra în primărie, Arpad Antal își ia concediu fără plată, pentru că nu i se pare corect să ridice salariul dacă nu poate munci. „Nu pot părăsi țara și nu am dreptul să mă întâlnesc cu colegii din Primărie, cu repezentanții Băncii de Reconstrucție și Dezvoltare, respectiv cu reprezentanții firmelor care sunt implicate în acest contract”, a detaliat edilul.

„Dacă pe domnii procurori îi interesează adevărul, eu sunt foarte liniștit. Dacă au alte intenții, atunci acest lucru vom afla în viitorul apropiat”, a încheiat Antal.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lili, 19 februarie 2016
Primarul Antal Arpad MINTE!!! Uite Comunicatul DNA transmis de Agerpres: "Comunicat de presă - DNA joi, 18 Feb 2016, 09:33 Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.