LIFESTYLE 23 februarie 2016

Şoferii nervoşi în trafic, mult mai periculoşi decât cei care vorbesc la mobil în timp ce conduc

de Covasna Media | 881 vizualizări

Starea de furie sau nervozitatea nu se împacă prea bine cu şofatul, indică un studiu recent. Concluziile cer­cetării arată că în cazul şoferilor nervoşi riscul de accident este mult mai mare şi decât al conducătorilor auto care vorbesc la telefon în timp ce se află la volan. Riscurile sunt minime însă atunci când şoferul vorbeşte cu un copil în timp ce conduce.

Studiul realizat în SUA a presupus ca maşinile unui număr de 3.500 de şoferi, cu vârsta între 16 şi 98 de ani, să fie dotate cu camera de luat vederi, microfoane şi senzori, care au înregistrat fiecare mişcare şi comportamentul şoferilor pe parcursul a doi ani de zile.

Acest volum imens de date le-a permis oamenilor de ştiinţă să înţeleagă cât mai exact comportamentul conducătorilor auto şi să analizeze ce se întâmplă cu câteva minute înainte de producerea unui accident rutier.

Astfel s-a aflat că vorbitul la telefonul mobil în timpul şofatului dublează riscurile producerii unui accident, în timp ce tastatul unui număr de telefon este de 12 ori mai periculos.

De asemenea, în cazul şoferilor nervoşi, supăraţi, trişti sau agitaţi şi al celor care plângeau riscul de accident este de zece ori mai mare decât în cazul celor care nu un comportament de acest gen. Bineînţeles, cele mai riscante comportamente rămân condusul sub influenţa băuturilor alcoolice şi nerespectarea regulilor de circulaţie, notează adevarul.ro citând The Independent.

Interesant, riscul de a face accident este destul de redus în cazul unui şofer care discută cu un copil în timp ce conduce. Acest lucru se întâmplă pentru că aceştia au tendinţa, inconştient, de a reduce viteza şi de a se concentra la drum, tocmai pentru că se află un minor în maşină.

Pe parcursul celor doi ani, cât a durat cercetarea, cei 3.500 de şoferi au fost implicaţi în 905 accidente, printre cele mai frecvente cauze care au dus la incidente numărându-se erorile de şofat şi distragerea atenţiei.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.