ACTUALITATE 9 martie 2016

Un centru pentru mame și copii, deschis în Örkő

de Sever Ioan Miu | 932 vizualizări

În cartierul Örkő din Sfântu Gheorghe, multe mame sunt la rândul lor copii, unele fete dând naștere încă de la 11 ani. Pentru mamele de la 14 ani în sus și copiii lor există acum centrul „Ringato“, numit și „Casa început sigur pentru copii și familii“. Doi psihologi, doi asistenți sociali și o dădacă, plătiți de primărie și coordonați de fundația Esely, se implică în acest proiect.  Casa primește, între orele 9-13, mamele cu copii de până în 3 ani pentru activități ca dans, lucru manual, povești, dar și conversații în care tinerele învață valori civice și idei pentru creșterea copilului.

„Este important să vină copiii până la trei ani, fiindcă la trei ani trebuie să meargă la grădiniță. Și mai avem un motiv foarte întemeiat. Această vârstă este una foarte delicată, sunt foarte multe lucruri care dacă acum nu se dezvoltă, de exemplu din punctul de vedere al dezvoltării cognitive, atunci o să rămână în urmă cu unele aspecte care nu vor mai putea fi recuperate“, spune Papp Agota, reprezentanta asociației Esely.

„Mamele sunt foarte importante, să vină să învețe cu copiii. Mamele nu prea știu poveștile, zicătorile pe care le cântăm aici cu copiii. Învață și ele, învață și regulile, învață cum se relaționeze între ele, cum să ceară dacă au nevoie de ajutor și cred că socializează puțin altfel.  Învață niște regulile legate de creșterea copiilor, niște baze“, mai spune Papp.

Programul este derulat de o lună de zile și deja se constată mici progrese, dar viceprimarul Tischler Ferenc spune că vor fi necesari 10 ani pentru a se obține schimbarea dorită în viața comunității din Örkő și a dat ca exemplu un centru similar din Ungaria care a reușit să integreze romii dintr-o comunitate.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.