ACTUALITATE 9 martie 2016

„ Zidul berlinez” din Sfântu Gheorghe va fi demolat

de Agerpres | 1225 vizualizări

Gardul din beton, denumit „ zidul berlinez”, ce „taie” în două strada Váradi József din Sfântu Gheorghe pentru a delimita aşa-numitul cartier al romilor de restul oraşului, va fi demolat în acest an, spune viceprimarul municipiului Tischler Ferenc.

Potrivit acestuia, planul de reabilitare a zonei prevede, printre altele, asfaltarea drumului, demolarea zidului şi înlocuirea lui cu un gard verde de aproximativ un metru înălţime. „În proiectul de reabilitare, zidul nu mai există. Noi am vrea să-l desfiinţăm anul acesta, ăsta e planul nostru. Am discutat şi cu locatarii blocurilor învecinate şi le-am spus să înţeleagă că nu zidul va rezolva problemele cu comunitatea romă. Suntem în secolul 21 şi sunt alte pârghii”, a declarat miercuri Tischler Ferenc.

Gardul de beton aflat pe axa drumului ce duce spre cartierul Orko din Sfântu Gheorghe pare să despartă două lumi – de o parte sunt blocuri, o zonă curată, iar de cealaltă parte, 1800 de oameni trăiesc în mizerie şi noroi. Romii au cerut de nenumărate ori demolarea zidului, au trimis memorii autorităţilor locale şi Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, dar zidul a rămas neclintit.

Vecinii romilor nu vor ca zidul să cadă, pentru că, spun ei, îi mai apără de mizerie şi scandaluri. De altfel, aceştia susţin că zidul a fost construit cu ani în urmă pentru a apăra oraşul de animale, iar romii au fost cei care şi-au construit case şi s-au aşezat în afara lui.

Autorităţile locale au derulat în ultimii ani o serie de investiţii şi programe sociale pentru a îmbunătăţi condiţiile de viaţă ale comunităţii romilor, introducând apa potabilă la cişmele, construind un cabinet medical şi unul stomatologic, precum şi un centru de consiliere, şi promit că aceste proiecte vor continua.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
R, 10 martie 2016
@Catalin: probabil niste leviere, cozi de lopata, etc
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.