ACTUALITATE 4 aprilie 2016

EDITORIAL. Orgolii de partid şi contorsionişti provinciali

de Dumitru Manolăchescu | 1035 vizualizări

Se-agită apele în mereu mica politică românească din Covasna. Nu vom reuşi să fim niciodată altceva decât nişte contorsionişti provinciali, indiferent ce partid ne susţine. De-aici, probabil, senzaţia că ai mai văzut piesa, cunoşti actorii, ştii şi finalul. Să vedem, aşadar, despre ce-i vorba în propoziţia politică minoritar sau majoritar românească locală:

Se ceartă lumea pe funcţii şi candidaturi. Nu tare, difuzoarele sunt strânse de gât, dar ecourile şi orgoliile cât munţii Ciucaşului se-aud. Excelează, e a doua lor natură, cei din PSD. Oraşul Întorsura Buzăului naşte dispute nimicitoare printre foştii tovarăşi de drum din partidul „binomului” Ponta – Dragnea. Actualul primar, Leca Băncilă, şi-a luat lumea-n ALDE. S-a săturat de dl. Grama, cel care-i reprezintă pe onorabilii pesedişti la nivel judeţean, şi s-a înscris în partidul unui şef mai mare, cu oi mai multe şi câini mai bărbaţi, cum ar fi (încă) preşedintele Senatului, CP Tăriceanu.

N-am să fac aici filozofia chibritului, e simplu: PSD-ul s-a compromis la nivel judeţean prin neimplicare, partidul ăsta n-a existat pentru românii din Covasna în ultimii patru ani, mai exact de când Băsescu şi PDL au fost pedepsiţi de electorat pentru tăierea lefurilor bugetarilor pe vreme de criză. Acum plăteşte această comoditate condamnabilă – la nivel central şi local. Riscând anonimatul, îi pleacă oamenii la alte formaţiuni obscure. Ce să cauţi, frate, la ALDE?! Trebuie să fii disperat de-a dreptul ca să te adăposteşti sub generoasa mantie politică a fostului premier Tăriceanu, un personaj mai învârtit decât toate morile de vânt cu care s-a luptat Don Quijote. Şi totuşi, primarul Leca a plecat cu echipă cu tot la ALDE. Pesediştii judeţeni au găsit degrabă alt candidat, nu asta-i problema, se găsesc destui, întrebarea e dacă, de pildă, dl. Marcel Murea, noua „stea” pesedistă din Întorsura, are vreo şansă la alegerile din iunie după ce organizaţia s-a divizat.

La fel de acută este şi altă întrebare, care-i vizează de data asta pe liberalii din judeţ. Şi la ei se ceartă lumea, cum adică să nu se certe penelist cu pedelist?! Senatorul Marius Obreja şi-a atins propria incompetenţă, demonstrând că după ce-ai fost vicepreşedinte la Senat e greu să mai stăpâneşti o amărâtă de organizaţie judeţeană liberală. Aşa încât, prin voinţă şi îndrumare de la centru, la conducerea PNL Covasna a fost ales Codruţ Opaiţ, fost pedelist. Nu ştiu, nu-mi dau seama cât mai înseamnă Marius Obreja pentru liberalii covăsneni după o prestaţie mai mult decât modestă în Senatul României. Dacă, aşa cum se-aude, lunea viitoare vom avea oaspeţi importanţi de la Bucureşti, s-ar putea ca orgoliile şi certurile liberale să se liniştească. Dacă nu, nu! Oare ce mai înseamnă judeţul Covasna pentru Alina Gorghiu şi Vasile Blaga?! Dar pentru Tăriceanu?! Dar pentru Dragnea?! Să fim serioşi, am fost întotdeauna o monedă de schimb, dl. Tăriceanu ştie foarte bine lucrul ăsta încă de prin 2004. Toţi ştiu despre ce-i vorba dar jocul politic trebuie susţinut, UDMR are nevoie de o contrapondere etnică, altfel nu-şi poate mobiliza propriul electorat, iar Bucureştiul are nevoie de nişte soldăţei de plumb pe care să-i mişte din când în când, după cum bate vântul schimbării. Nicio noutate, asta se-ntâmplă de 26 de ani, ne-am obişnuit.

Că tot vorbirăm de liberalii covăsneni, e de remarcat curajul inconştient al organizaţiei judeţene de a trimite în lupta pentru primăria Întorsura Buzăului un şef de Birou Taxe Impozite de la aceeaşi primărie! Nu-l ştiu pe dl. Alin Octavian Popica, candidatul în cauză, dar îmi este imposibil să cred că, în calitate de strângător de biruri, omul a devenit simpatic şi plăcut cetăţenilor întorsureni – obosiţi, ca noi toţi de altfel, de-atâtea taxe şi impozite către administraţia locală şi centrală! S-ar putea ca şefii liberali judeţeni să se fi bazat pe notorietatea d-lui Popica, dar riscul e mare, notorietatea nu înseamnă nici pe departe voturi în mica şi necăjita lume a Întorsurii Buzăului.

Vom mai vorbi despre candidaţi, şanse şi lupte politice intestine. Până la alegeri mai sunt exact două luni, timp în care multe se pot întâmpla. Altfel, însă, lucrurile vor evolua ca şi până acum: vin ai noştri, pleac-ai noştri, noi rămânem... aceiaşi! În inima României schimbarea este dictată de UDMR, ceilalţi sunt doar spectatori.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lili, 5 aprilie 2016
"Mica politica " romaneasca din zona este reprezentarea IN MICRO a politicii mari dambovitene: ce vedem IN MICRO in Covasna vedem IN MACRO la Bucuresti: lupte politice dictate de interese de grup si citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.