ACTUALITATE 5 aprilie 2016

15 Martie – 15 Aprilie „Luna Plantării Arborilor”

de Covasna Media | 845 vizualizări

An de an, perioada cuprinsă între 15 martie şi 15 aprilie este sărbătorită şi de silvicultorii covăsneni angajaţi ai RNP-Romsilva şi nu numai, ca fiind „Luna plantării arborilor”, un important eveniment silvic şi ecologic, o modalitate de sensibilizare a publicului cu privire la importanţa pădurilor, a rolului lor esenţial în menţinerea echilibrului ecologic, o stare de spirit.

În România, în anul 1901, s-a pus pentru prima dată problema participării tineretului român la plantarea de arbori în suprafeţele goale şi neregenerate, inapte altor folosinţe, situate in apropierea localităţilor.

Ministerul Cultelor şi Instrucţiunii Publice din acel timp, la iniţiativa lui V.A. Urechia, a dat o circulară directorilor de şcoli pentru a serba ,,Ziua Pomilor”, fiecare elev fiind solicitat să planteze cel puţin un arbore.

Pădurea nu înseamnă doar lemn, ci este cel mai complex ecosistem terestru, prin schimburile de energie, masă şi informaţie care au loc aici, condiţionând echilibrul mediului înconjurător.

Cu toții avem datoria să învățăm câte puțin despre pădure, însă pentru silvicultori, această perioadă de timp înseamnă muncă şi răspundere sporită pentru gospodărirea durabilă a pădurilor judeţului, fie ale statului, fie ale proprietarilor particulari.

Acţiunea din data de 1 aprilie a.c. a susţinut implicarea Direcţiei Silvice Covasna în îndeplinirea obiectivului propus de plantare a mai mult de 1,2 milioane puieţi într-o zi, în cadrul proiectului „Plantează în România”. La cele 4 ocoale silvice s-au plantat 43.350 buc. puieţi din speciile molid, brad, larice şi paltin de munte, pe o suprafaţă de 6,8 ha fond forestier proprietate publică a statului şi pe 2,51 ha fond forestier proprietate privată.

Alături de Direcţia Silvică Covasna, în acţiunile de plantat care au loc pe parcursul acestei luni se alătură şi elevii de la 34 de şcoli, în cadrul programului „Plantează în România”.

Programul se desfăşoară în perioada 5-8 aprilie, cu şcoli gimnaziale şi primare şi chiar grădiniţe din localităţile Zăbala, Covasna, Chichiş, Valea Mare, Boroşneu Mare, Turia, Sânzieni, Cernat, Comandău, Moacşa şi se vor planta un număr de 15.000 puieţi.

Pădurea nu înseamnă numai arbori, ci o complexă comunitate vie.

Compartiment Regenerarea Pădurilor

Direcţia Silvică Covasna

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.