ACTUALITATE 12 aprilie 2016

Sindicatul Solidaritatea Sanitară Covasna anunţă proteste

de Iulia Drăghici - Taraș | 816 vizualizări

Sindicatul Solidaritatea Sanitară Covasna a anunţat inițierea procedurilor pentru declanșarea protestelor. Prin intermediul unui comunicat de presă, organizaţia respinge categoric anexa privind salarizarea angajaților din Sănătate din proiectul de Ordonanță de Urgență a Guvernului privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pentru că în loc să crească, salariile unor categorii de personal sanitar scad chiar și cu 60%.

„Luând act de conținutul proiectului de OUG privind salarizarea unitară, care prevede în Anexa nr. III scăderi ale salariilor din grilă pentru angajații din Sănătate și cu cca. 60% pentru anumite categorii, constatăm faptul că Ministerul Muncii intenționează să-și încalce angajamentele luate față de sindicate. În aceste condiții, am inițiat procedura declanșării manifestațiilor de protest ce pot merge până la greva generală, solicitând respectarea angajamentelor asumate în regim de urgență”, scrie în comunicatul de presă transmis de Sindicatul Solidaritatea Sanitară Covasna.

Reprezentanţii sindicatului notează în comunicatul de presă că proiectul de lege conţine anomalii şi că dă dovadă de „neprofesionalism, determinat în special de absența consultării experților noștri în salarizare. Două din numeroasele exemple în acest sens sunt relevante: medici din spitalele publice salarizați sub nivelul medicilor veterinari și scăderea salariilor din grila asistentelor medicale, în medie, cu cca. 50%”.

Într-un comunicat transmis pe Facebook în cursul zilei de marţi, 12 aprilie, Federația „Solidaritatea Sanitară” din România anunţa că „proiectul de Ordonanță de Urgență a Guvernului privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice va fi retras! Solidaritatea Sanitară a participat astăzi în ședința Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social la sediul Ministerului Muncii unde a prezentat Analiza primară a impactului asupra salariilor din sistemul sanitar a proiectului OUG privind salarizarea în sistemul bugetar”. Aceeaşi sursă mai informează că Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Claudia-Ana Costea, va demisiona dacă proiectul nu va fi retras miercuri din şedinţa de Guvern.

Contactat telefonic, co-preşedintele Sindicatului Solidaritatea Sanitară Covasna, Sorin Văcăruş, ne-a declarat: „Poziţia noastră rămâne clară. Nu se poate ca oamenii să piardă între 30 şi 50% din salarii. Sunt şanse de 100% ca în situaţia în care nu se schimbă nimic să aibă loc prima grevă reală generală de după revoluţie în sistem”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.