ACTUALITATE 18 aprilie 2016

Parcul industrial de la Câmpu Frumos va fi finalizat la jumătatea acestui an

de Agerpres | 889 vizualizări

Parcul industrial de la Câmpu Frumos, construit printr-un proiect finanţat din fonduri europene, este aproape finalizat şi va fi predat autorităţilor locale la jumătatea acestui an, a declarat luni preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Covasna, Edler Andras.

El a menţionat că investitorii vor beneficia de o serie de facilităţi, iar în momentul de faţă CCI lucrează la o grilă pe baza căreia vor fi stabilite chiriile, în funcţie de anumite criterii, cum ar fi suprafaţa închiriată, nivelul şi tipul investiţiei, numărul locurilor de muncă create şi nivelul salariilor acordate angajaţilor. Edler a mai spus că după finalizarea acestei grile şi adoptarea ei de către Consiliul Local, va începe „racolarea investitorilor“.

„Eu cred că putem face ca acest parc să funcţioneze eficient (...) Dacă le oferim nişte condiţii bune investitorilor normal că vin aici. Până la urmă, eu zic că avem o poziţie strategică foarte bună (...) Suntem în centrul ţării, dar suntem puţini dezavantajaţi faţă de Timişoara, Arad sau Oradea, de pildă, care sunt acolo la graniţă, cu autostradă şi cu tot ce trebuie, dar acolo sunt alte condiţii, tarife etc. Pe de altă parte, foarte puţin mai trebuie ca să avem autostradă până la Sibiu (...) Avem o forţă de muncă, zic eu calificată şi dacă vine aici cineva şi vrea să investească, găseşte oameni, trebuie să le ofere un salariu mai mare, dar asta e şi ideea. Dacă vrem să crească nivelul de trai în judeţul Covasna, atunci trebuie să avem oameni mai bine plătiţi şi poate aşa vom crea şi un fel de competiţie pe plan local sau pe plan regional“, a declarat Edler Andras.

Parcul industrial de la Câmpu Frumos ar fi trebuit să fie finalizat până la sfârşitul anului trecut, dar termenul de predare a fost devansat din cauza neînţelegerilor dintre proiectant şi executant. Pentru ca autorităţile locale să nu fie penalizate pentru nerespectarea termenului, fapt ce ar fi atras după sine returnarea fondurilor europene obţinute pentru acest proiect, Consiliul Local Sfântu Gheorghe s-a angajat să contribuie cu aproape un milion de lei la finalizarea lucrărilor.

Parcul industrial a fost construit pe o suprafaţă de 16,5 hectare ce a aparţinut unui fost IAS. Proiectul a fost finanţat cu 24,6 milioane de lei, din care trei sferturi au fost obţinuţi prin Programul Operaţional Regional, iar diferenţa reprezintă contribuţia autorităţilor locale.

Prima fază a proiectului a vizat demolarea clădirilor vechi şi igienizarea terenului aflat la marginea municipiului Sfântu Gheorghe, pe care au fost ridicate alte clădiri ce vor cuprinde birouri, ateliere şi săli de conferinţe.

Terenul şi activele fostului IAS de la Câmpu Frumos, care după 1990 au fost achiziţionate de S.C. Zoocomp, au fost cumpărate în anul 2007 de Consiliul Local Sfântu Gheorghe la licitaţia de lichidare a societăţii care a intrat în faliment. Domeniul de la Câmpu Frumos a costat 5.550.000 lei şi se întinde pe o suprafaţă de aproape 40 de hectare.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.