ACTUALITATE 20 aprilie 2016

Sindicaliştii din sănătate au pichetat sediul Prefecturii Covasna

de Agerpres | 932 vizualizări

Ei sunt nemulţumiţi de nivelul scăzut al salariilor

Sindicaliştii din sănătate au pichetat miercuri sediile prefecturilor din mai multe municipii reşedinţă de judeţ, cerând guvernului să finanţeze în mod corespunzător sistemul sanitar. Ei şi-au manifestat nemulţumirea faţă de nivelul scăzut al salariilor din acest domeniu şi faţă de inechităţile salariale.

Cei aproape 30 de membri ai Sindicatului Sanitas Covasna care au pichetat miercuri sediul Prefecturii din Sfântu Gheorghe au cerut guvernanţilor să dea dovadă de „înţelepciune” şi să finanţeze în mod corespunzător sistemul sanitar, manifestându-şi nemulţumirea faţă de nivelul scăzut al salariilor, inechităţile salariale şi nerespectarea drepturilor ce li se cuvin.

Preşedintele Sanitas Covasna, Vasile Neagovici, a declarat că în judeţ există diferenţe mari de salarizare de la o unitate medicală la alta, iar deficitul de personal din sistem este de aproape 30%.

„Una dintre cele mai mari nemulţumiri ale noastre se leagă de inechităţile salariale. La Spitalul Judeţean de Urgenţă, spre exemplu, în 2008, Ordonanţa 17 care prevedea o salarizare între un minim şi maxim, s-a aplicat la maxim la Serviciul de Ambulanţă, la Spitalul de Cardiologie, la Centrul de patologie de atunci, iar la Spitalul Judeţean de Urgenţă în acea perioadă nu s-a putut acorda salarizarea la maxim, iar cu toate eforturile noastre, chiar şi în instanţă, această inechitate nu s-a putut îndrepta, nu s-au încuviinţat cererile noastre. Vă dau un exemplu, un asistent medical de la Spitalul de Cardiologie, cu acelaşi nivel de vechime şi pregătire, câştigă cu aproape 500 de lei net mai mult decât un asistent de la secţia ATI de la Spitalul Judeţean din Sfântu Gheorghe, să nu mai spun de medici şi specialişti, unde diferenţa e în jur de 700 de lei, iar la un medic primar de aproape 1.000 de lei, deci sunt diferenţe consistente la salarizare”, a declarat Vasile Neagovici.

El a mai spus că deficitul de personal medical la nivelul judeţului Covasna se situează la aproape 30%, menţionând, în context, că o situaţie specială se înregistrează la spitalul din Baraolt, unde problemele sunt şi mai grave din acest punct de vedere.

La finalul acţiunii, liderul Sanitas a transmis prefectului judeţului Covasna, Sebastian Cucu, un memoriu cuprinzând principalele nemulţumiri şi revendicări ale salariaţilor din sistemul sanitar.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.