ACTUALITATE 28 aprilie 2016

EDITORIAL. Gaşca penalilor

de Dumitru Manolăchescu | 934 vizualizări

Dacă mă gândesc bine, nu e doar o gaşcă nevinovată, e o adevărată frăţie, oricât o spoiesc unii şi alţii. În partidul lui Marian Vanghelie, numit Partidul Dreptăţii Sociale (se poate oricând crea o confuzie profitabilă pentru Marean, ce mi-e PSD, ce mi-e PDS...), şi-au găsit adăpost doi mari urmăriţi şi judecaţi: Vanghelie însuşi, aflat în cercetare penală, şi Adrian Severin, condamnat în primă instanţă la 3 ani jumate închisoare pentru că a luat nişte bani de la nişte ziarişti englezi care i-au întins o cursă... Băi, frate, cum să te numeşti Marian Vanghelie şi să n-ai lângă tine o valoare precum Adrian Severin, care nu ştie ce-i apa, cât Hidrogen şi cât Oxigen conţine ea?! Severin ăsta, vă aduc aminte, a fost (cred că mai este şi-acum...) parlamentar european din partea PSD.

De ce nu s-o fi dus Severin la PSD? De ce-o fi ales el PDS? Nu-i mare filozofie, nici măcar PSD-ul nu l-a mai primit. L-a primit, în schimb, cu braţele deschise generosul Marean, care l-a şi lămurit pe Severin să candideze la Primăria Sectorului 5. Avem aici o gaşcă penală frumoasă, dar găşti de astea găsim la mai toate partidele şi în mai toate judeţele. Sunt curios ce se va întâmpla, de pildă, cu Valeriu Zgonea, că tot a fost dat afară din PSD, parcă văd că tot la PDS-ul lui Vanghelie poposeşte, măcar nu schimbă iniţialele majuscule... Oricum, mi-a plăcut comparaţia cu antilopele Gnu! Mare poet Zgonea, mi-a dat un titlu de largă respiraţie: „PSD, între Inchiziţie şi antilopele Gnu”...

N-aş vrea să râd, dar nici să plâng nu pot când îl văd şi îl aud pe „onorabilul” Marean vorbind vorbe în numele unei „dreptăţi sociale” doar de el ştiute. Cum o fi să vrei „dreptate” şi să pretinzi că ai „onoare” când eşti posesorul a nouă acuzaţii de luare de mită, corupţie, evaziune fiscală şi alte blestemăţii penale?! Omul ăsta de „onoare” dă lecţii de bună purtare după ce-a stat aproape două luni la Beciul Domnesc, aflându-se acum în aşteptarea procesului penal. Câtă neobrăzare îţi trebuie ca să-i minţi în faţă pe oameni, să te uiţi în ochii lor şi să le zici „sunt cinstit, lupt împotriva corupţiei” şi mâine-poimâine te bagă judecătorii pentru câţiva ani în spatele gratiilor?! Îţi trebuie toval gros şi caracter lipsă.

Acu’, despre Marean se cam ştie, toată viaţa lui asta a făcut, n-are cum să fie acum altul. Dar ce s-o fi întâmplând cu un fost ministru de externe, „speranţa” României anilor 2000?! Ce s-o fi petrecând în mintea lui Adrian Severin, parlamentarul european ajuns portavocea unui fost primar candidat la puşcărie?! Singurul cuvânt care-mi vine în minte e disperare. Cred că disperarea explică toate gesturile astea de frondă, de „luptător împotriva sistemului”, cum se declară însuşi „şeful de partid” Marian Vanghelie. Împotriva cărui sistem luptaţi voi, amărâţilor?! Împotriva sistemului pe care l-aţi creat şi l-aţi susţinut şi l-aţi susţine şi-acum dacă nu v-ar fi priponit puţin DNA-ul şi Justiţia?!

E plină ţara de partiduleţe de penali şi independenţi penali. Toţi nenorociţii ăştia vor să-i păcălească pe proşti, pe naivi, pe cei care „pun botul”. Unii dintre ei chiar vor reuşi, semn că trăim într-o Românie defectă rău, bolnavă rău. Nu ştiu de ce nu-l lasă Justiţia să candideze pe Cristian Popescu Piedone, cel care a demisionat de la sectorul 4, plângând, după incendiul din Colectiv. Dacă şi ăsta ar fi votat din nou primar de bucureşteni, atunci ar fi clar că ţara şi Capitala sunt pe ultimul drum...

În Covasna există oarecare bun simţ în materia asta. Nu candidează penali declaraţi, ci doar unul suspect, care s-ar putea să nu fie vinovat. În rest, partidele s-au străduit să găsească oameni cumsecade măcar din acest punct de vedere. Pentru că, în privinţa şanselor, totul se adună în dreptul candidaţilor propuşi de UDMR. Ceilalţi, mă refer aici la candidaţii de etnie română, sunt figuranţi. Pot să-şi maximizeze şansele pentru o funcţie de consilier sau, în cel mai bun caz, de viceprimar. Care viceprimar român doar cu girul consilierilor UDMR va putea fi găsit. Iar aici se deschid alte subiecte de dezbatere, pe care s-ar putea să le atingem pe parcursul campaniei electorale pentru „locale”.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, 3 mai 2016
Stimate domnule Kwiatkowski! Vă mulțumim pentru minunatele comentarii, ele au fost aprobate cu oarecare întârziere, asta nu justifică însă reacția dumneavoastră grobiană. Aveți totala citeste integral
Kwiatkowski, 3 mai 2016
La voi nu mai merita sa comenteze nimeni.Ca de nu va convine ce a scris nu publicati comentariile.Sa va fie rusine,publicatie de vax.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.