ACTUALITATE 28 aprilie 2016

Iconari din Covasna şi-au expus lucrările în Copenhaga

de Iulia Drăghici - Taraș | 1217 vizualizări

Soţii Matei şi Maria-Kornelia Schinteie, iconari din oraşul Covasna, au inaugurat în 10 aprilie a.c., în incinta Parohiei Ortodoxe Române din Copenhaga, o expoziţie post-bizantină.

„Evenimentul este încununarea muncii noastre de 16 ani în iconografie”, ne-a declarat Matei Schinteie, care a mai adăugat: „Aceasta a fost o şansă oferită de Dumnezeu. Noi am fost chemaţi chiar de domnul ambasador Matei Viorel Ardeleanu. Excelenţa sa a avut bunăvoinţa să ne invite la reşedinţa lui, unde au fost expuse aceste lucrări, dar vernisajul a avut loc în incinta Bisericii Române din Copenhaga. Au fost momente deosebite, emoţionante. A fost un eveniment cu totul special. Ca să fiu sincer, nici nu am mai văzut până acum aşa ceva”.

La deschiderea expoziţiei, secretarul de stat Alexandru Victor Micula și ambasadorul Matei Viorel Ardeleanu au fost distinși cu decorația „Crucea Nordului pentru mireni” a Europei de Nord de către P.S. Macarie Episcopul Europei de Nord. „În marja acestor evenimente, rapsozii Cornelia Ardelean-Archiudean și Alexandru Pugna, muzicieni sosiți din Bistrița Năsăud, după ce au fost şi ei decoraţi cu aceeaşi distincţie, au susținut un concert de pricesne tradiționale”, se arată într-un comunicat de presă.

50 de lucrări expuse în capitala daneză

Iconograful Matei Schinteie ne-a declarat că expoziţia din capitala daneză conţine 50 de lucrări realizate în mai multe stiluri. „Noi am venit cu o pictură din iconografia post-bizantină. Am lucrat pe mai multe suporturi: pe lemn, pe marmură, pe un carton special şi pe lemn natural cu scoarţă. Am avut atât lucrări de mici dimensiuni, cât şi de mari dimensiuni. Am încercat să ducem lucrări cât mai diversificate care să atragă atenţia asupra complexităţii acestui dar, al iconografiei”, ne-a spus Matei Schinteie.

Expoziţia din Danemarca este deschisă publicului larg până în 10 mai.

Expoziţie despre staţiunea Covasna în Austria

Următorul proiect internaţional planificat de iconarii covăsneni este expoziţia din Austria care va avea loc în septembrie. „Avem deja planificată o expoziţie în oraşul turistic Mődling, situat la 14 kilometri sud de Viena. Aici vom expune mai multe tablouri pictate în ulei, legate de staţiunea Covasna”, a precizat Matei Schinteie.

VERNISAJ Expozitie de icoane pictate de la Copenhaga - SchinteieArt

Lucrări expuse chiar şi în Afganistan

Darul iconografiei pe care îl au soţii Schinteie din Covasna este recunoscut în toată lumea.

„În ţară, lucrările noastre se pot vedea la multe Biserici şi Mănăstiri. Avem şi aici la Covasna în Biserica de lemn, avem la Mănăstirea Mărcuş, la Bucureşti avem paraclisul patriarhal. Sunt foarte multe. În străinătate avem lucrări în aproape toate ţările europene, Statele Unite, Canada şi chiar Afganistan, unde am pictat o icoană a Sfântului Gheorghe pentru Biserica românească din campusul militar”, ne-a spus Matei Schinteie.

De Paşti „să avem bună înţelegere şi bună cuviinţă”

Rugat să ne transmită gândurile sale cu ocazia Sărbătorii Învierii lui Iisus Hristos, Matei Schinteie ne-a spus: „Să avem bună înţelegere între noi şi bună cuviinţă. Am constatat că Danemarca este o ţară plină de aşa ceva. Este un popor care dacă ar avea şi credinţa ortodoxă, ar fi un fel de Rai pe pământ. Îi îndemn pe cititorii ziarului „Observatorul de Covasna” să facă tot posibilul să viziteze ţările Scandinave pentru că vor veni mai îmbogăţiţi de acolo. Bineînţeles, vă transmit tradiţionalul „Paşte Fericit” şi sănătate, că este cea mai importantă!”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.