STIREA ZILEI 5 mai 2016

Regizorul de la TAM, Radu Afrim, decorat de președintele Klaus Iohannis

de Iulia Drăghici - Taraș | 1978 vizualizări

Regizorul Teatrului „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe, Radu Afrim, a fost decorat miercuri, 4 mai, cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, categoria D - „Arta spectacolului”, conferit de preşedintele României, Klaus Iohannis.

Radu Afrim, „copilul rebel, frumos şi talentat al teatrului românesc”, după cum îl caracterizează managerul TAM, Anna Maria Popa, a fost numit Cavaler „în semn de apreciere a contribuţiei remarcabile la creşterea prestigiului artei spectacolului, pentru implicarea deosebită în promovarea teatrului și cinematografiei româneşti atât în ţară, cât şi în străinătate”, scrie site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

„Radu Afrim are un public deja format. Şi la spectacolele noastre există oameni care revin cu foarte mult drag, care îl urmăresc, aşteaptă premierele şi aşteaptă spectacolele lui Radu Afrim. El nu a dezamăgit niciodată. Este unul dintre acei artişti care de fiecare dată este aşteptat şi aşteptările sunt pe măsură. De fiecare dată a livrat produse artistice de o valoare inestimabilă, ne-a declarat Anna Popa.

Alături de Radu Afrim, miercuri au mai fost decoraţi şi actorii Marius Manole, Constantin Cojocaru şi Sorin Leoveanu, dramaturgul şi regizorul Gianina Cărbunariu şi coregraful şi dansatorul Varvara Cătălina (Vava) Ștefănescu.

Deschidere către valul nou de artişti

În interviul acordat ziarului nostru, Anna Popa a precizat că acţiunea Preşedinţiei de a decora aceşti şase artişti români arată o deschidere către generaţia mai tânără a teatrului românesc. „Pentru noi este o bucurie şi o mândrie extraordinară. Radu este colegul nostru, angajat al Teatrului „Andrei Mureşanu”. Asta nu înseamnă că nu eram la fel de mândri şi de fericiţi că este parte din echipa noastră şi până acum, dar acum cu atât mai mult. Simţim într-adevăr nu numai că a făcut un mare serviciu şi o mare onoare teatrului nostru prin această distincţie, dar şi că Preşedinţia României şi Ministerele arată o deschidere către valul nou de artişti, un val nonconformist, un val de artişti talentaţi şi care într-adevăr fac un mare bine României, atât la noi în ţară, pentru evoluţia publicului de aici, cât şi ca reprezentare pe plan internaţional”, a spus managerul teatrului covăsnean, care a mai completat: „Până în acest moment eu nu am văzut o deschidere atât de mare spre generaţia tânără şi spre tipul acela de talent artistic care nu este dispus să plece capul şi să spună „Da, să trăiţi!”, doar pentru că aşa se face. Acum au fost decoraţi şase artişti veritabili, minunaţi, de care eu sunt extrem de ataşată şi care îmi plac în mod deosebit, drept pentru care este foarte posibil să fiu subiectivă, dar este prima oară când văd o apreciere la un nivel înalt către această categorie de artişti verbali, cu coloană vertebrală, cu opinii cât se poate de puternice şi de neconvenţionale”.

„Trei rupturi”, în 7 mai la TAM

Următorul spectacol regizat de Radu Afrim, desfăşurat pe scena Teatrului „Andrei Mureşanu”, va fi „Trei rupturi”. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 7 mai, de la ora 19, în sala Arta.

„Trei rupturi” a avut premiera pe ţară pe scena de la TAM în 12 martie a.c..

„O căţea, un pompier şi un copil lasă împreună în urmă un desen despre cum devin oamenii nişte zdrenţe sau despre cum poate deveni un cuplu o maşinărie de zdrenţuit. O maşinărie pe care Radu Afrim o pune în funcţiune con brio - cu vitalitate şi spirit, alături de echipa sa: Wegroszta László - scenografia, Luiza Zan - muzica originală şi actorii Claudia Ardelean, Alexandrina Ioana Costea, Sebastian Marina, Elena Popa, Daniel Rizea, Matei Popa, Bogdan Nechifor”, scrie într-o cronică de teatru, publicată pe site-ul LiterNet.ro.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.