ACTUALITATE 9 mai 2016

EDITORIAL. Cum se poate compromite un partid

de Dumitru Manolăchescu | 819 vizualizări

Senatorul PNL de Covasna, Marius Obreja, nu este mulţumit de activitatea noii conduceri a liberalilor covăsneni, asigurată de foşti pedelişti. Râca, neînţelegerile, bătăliile liberalilor cu pedeliştii sunt vechi şi nimeni nu s-a obosit să le aplaneze, să le medieze. Conducerea PNL nu s-a deranjat să debarce în judeţul Covasna pentru a-i linişti pe beligeranţi, drept pentru care Obreja atacă ori de câte ori are prilejul.

Iar prilejuri se ivesc gârlă. Iată, amatorismul noii conduceri peneliste covăsnene îi obligă pe întorsureni să aleagă un primar de la PSD sau de la ALDE – adică de la partidul lui Tăriceanu. Nu ştiu ce şanse avea Alin Popica la Primăria Întorsura Buzăului din postura de strângător de biruri, dar măcar era o variantă pentru alegători. Omul n-a fost, însă, atent, şefii de la PNL nu s-au prins nici ei de capcanele care li se întind şi-acum PNL, marele şi noul şi omnipotentul PNL, a rămas fără catindat la singura primărie din judeţ unde putea strânge oarece voturi. Asta înseamnă să fii nepregătit, zice dl. Obreja, zâmbind inconştient pe sub mustaţă. Da, dar de proasta pregătire a candidaţilor şi campaniei electorale se fac răspunzători TOŢI şefii liberali, de sus şi până jos, iar dacă nu vă daţi seama de lucrul ăsta cât mai repede cu putinţă, riscaţi să compromiteţi nu o biată campanie electorală, ci un întreg partid în judeţul Covasna.

Iată ce înseamnă să te mulţumeşti cu puţin, să te stingi ca o flacără fără oxigen în lupte interne fără nici un rost. Iată ce înseamnă să nu-ţi înţelegi menirea şi să te pierzi în nimicuri. Din păcate, reacţia d-lui Obreja, dincolo de evidentul neprofesionism politic al actualei conduceri peneliste din Covasna, ne arată ce învaţă oamenii politici aflaţi vremelnic în funcţii înalte la Bucureşti: nimic! Mai exact, nimic bun pentru alegători. Tot ce te învaţă viaţa politică de pe Dâmboviţa este să dai din coate, să pupi dosuri, să pui piedici, să-ţi pregăteşti pensia de parlamentar... Nimic pentru oameni. Interesul naţional?! Să fim serioşi, sunt doar vorbe.

Este evident că Alin Popica s-a lăsat uşor păcălit de „amicii” din Primărie, ceea ce nu lasă loc convingerii că o reuşită a lui în alegeri ar fi însemnat o schimbare în bine pentru întorsureni. Dacă asta înseamnă PNL Covasna pentru Întorsura Buzăului, mai bine lipsă. Dar această realitate nu exclude o alta: lipsa de colaborare şi comunicare între partenerii liberali şi pedelişti din interiorul marelui PNL poate produce adevărate catastrofe politice. Iar aici vinovaţii sunt atât domnii Opaiţ, Boricean, Obreja şi alţi membri ai staff-ului penelist judeţean, cât şi, mai ales, şefii de la Bucureşti, d-na Gorghiu, dl. Blaga, care nu şi-au găsit timp nici măcar pentru o discuţie de două ore la faţa locului, în amărâtul judeţ Covasna. O discuţie în care să-i ia de urechi pe combatanţii locali şi să-i dea cu capul de tablă, cum ne făcea tovarăşa de mate în clasa a VII-a când nu ştiam teorema lui Pitagora.

Tristeţea nu e că n-are PNL-ul un candidat la Primăria Întorsura Buzăului, oricum e puţin probabil că Alin Popica ar fi reuşit să se impună în faţa fostului primar pesedist, actual candidat ALDE, favorit în întrecere. Trist e că acest „mare” PNL începe să devină din ce în ce mai mic, lăsând cealaltă jumătate de ţară (presupun că jumătate e pesedistă, cel puţin aşa spun sondajele) la cheremul întâmplării şi norocului. Pentru că judeţul Covasna nu este un caz singular, în foarte multe organizaţii judeţene liberale se produc certuri, bătălii politice şi lupte de culise care fac din marele PNL un adversar politic minor în faţa unui PSD foarte bine organizat, beneficiar al unui electorat care votează candidaţii partidului şi-n somn, uneori chiar şi din mormânt... Adevărata dramă, pe care conducerea PNL nu pare să o înţeleagă, este că liberalii se depărtează de electorat, de nevoile şi speranţele lui, vorbind parcă o altă limbă, înţeleasă doar de cei aflaţi la butoane.

Nu-i vorba de autism, d-le Obreja, comparaţia mi se pare jignitoare pentru cei care suferă de această afecţiune. E vorba, pur şi simplu, de prostie şi trufie politică, proprie unor oameni care înţeleg prea puţin din ce se-ntâmplă cu ei, cu noi, cu ţara asta; prea puţin sau, în destule cazuri, deloc.

Teme articol: alegeri partide POLITICĂ
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.