ACTUALITATE 17 mai 2016

Peste 500 de „ sanitari pricepuţi” la Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 1191 vizualizări

Ediţia cu numărul 53 a concursului judeţean de acordare a primului ajutor dedicat elevilor, „Sanitarii pricepuţi”, organizat marţi, 17 mai, în faţa Teatrului „Tamási Áron” din Sfântu Gheorghe, a fost un real succes. Cifrele oficiale ale organizatorilor de la Crucea Roşie Covasna arată că la competiţie s-au angrenat 84 de echipaje de la şcoli din tot judeţul. În total, cu tot cu voluntari, peste 500 de tineri au fost marţi în piaţa centrală din Sfântu Gheorghe.

„Crucea Roşie scrie istorie cu acest concurs, care se desfăşoară anual încă din 1963. În ultimii zece ani am pus un accent mai mare pe acest tip de competiţie pentru că am considerat că este o oportunitate de a educa elevii, în contextul în care ştim că nici 3% din populaţia din România nu ştie să acorde corect primul ajutor, ca să nu mai vorbim de faptul că foarte mulţi nu ştiu cum să apeleze serviciul 112. Am auzit la radio că în judeţul Covasna 3 din 4 apeluri sunt false. (...) În ultimii trei ani, efectiv am avut tineri care au salvat vieţi pentru că au ştiut cum să cheme ambulanţa, cum să se comporte şi ce să facă în caz de accident”, a declarat directorul organizaţiei Crucea Roşie Covasna, Papp Adolf.

„O noutate a acestei ediţii a fost că societăţile comerciale au fost alături de noi şi ne-au ajutat cu premiile. Acest lucru ne arată că şi reprezentanţii firmelor înţeleg importanţa acestui concurs”, a mai spus acesta.

Câştigătorii ediţiei

Fără doar şi poate, câştigător este fiecare elev care a participat la acest concurs. Totuşi, în numele competiţiei şi potrivit regulamentului, organizatorii au realizat şi un clasament cu punctajele obţinute de tineri. Astfel, la ciclul gimnazial locul I a fost ocupat de şcoala „Székely Mikó”, locul II de şcoala „Várady Jósef”, iar locul III de şcoala „Borbáth Károly”. În rândul liceenilor, topul a fost ocupat de Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” – locul I, şi Liceul „Mikes Kelemen” – locurile II şi III.

La concurs au participat opt echipe din zona Buzaielor

Concursul de prim ajutor este bine cotat şi apreciat şi în rândul elevilor din zona Buzaielor, care au fost prezenţi cu opt echipe la „Sanitarii pricepuţi”.

„A fost foarte frumos, o experienţă educativă. Au fost situaţii destul de dificile, dar am trecut peste. Importantă este participarea, nu neapărat cine câştigă concursul”, ne-a spus Teodora Raluca Morariu, elevă în clasa a VI-a la Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu”.

„Este o experienţă interesantă pentru copiii noştri. Participăm pentru prima dată şi sperăm ca în anii viitori, cu experienţa acumulată acum, să ne poziţionăm mai sus în clasament”, a spus profesorul însoţitor al echipajului de la Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu”, Ioan Bularca.

Alexandru Radu, participant în echipa liceului „Mircea Eliade”, ne-a explicat probele concursului: „În primă fază am avut o probă din teorie, cu diverse întrebări legate de Crucea Roşie. La a doua probă am avut de asistat moral o persoană lovită, căzută cu bicicleta. La a treia proba am avut de aplicat manevra heimlich la o persoană care s-a înecat cu un măr, iar la a patra probă am avut de aşezat în poziţie de siguranţă o persoană bolnavă de epilepsie. Ultima probă a însemnat acordarea primului ajutor la o persoană fără conştienţă, electrocutată”.

„Am venit cu două grupe de la „Mircea Eliade” şi suntem la a treia participare. Cred că e important să participăm pentru că elevii au ocazia să înveţe nişte lucruri utile”, a spus şi profesorul de la „Mircea Eliade”, Cătălin Lungu.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.