ACTUALITATE 25 mai 2016

Modernizarea transportului în comun, o prioritate pentru autorităţile din Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 1011 vizualizări

Primarul oraşului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a precizat miercuri, într-o conferinţă de presă, că prioritatea autorităţilor în ceea ce priveşte accesarea de fonduri europene o reprezintă modernizarea transportului în comun.

„Având în vedere experiența din anii precedenți în ceea ce privește procedurile de licitație, respectiv de răspuns al autorităților privitor la proiectele europene, calculăm cu o variantă optimistă și una pesimistă. Dacă în toamna acestui an vom putea depune proiectele pentru modernizarea transportului în comun, în varianta optimistă, pe străzile din municipiu vor circula autobuze noi peste trei ani. În varianta pesimistă, vom avea autobuze noi peste cinci ani. Practic, anul acesta și anul viitor vom achiziționa câteva autobuze mici noi și mai mari second hand, cu care putem să acoperim necesitățile pe următorii 3, respectiv 5 ani, în funcție de care dintre cele două scenarii se va realiza”, a spus primarul.

Antal Árpád a mai precizat: „Ceea ce ne dorim în viitorul apropiat este să avem un transport comun civizilizat, să avem un transport comun accesibil și punctual și să avem un sistem prin care se poate monitoriza întreg parcul. Mai mult, ne dorim să extindem și să avem puncte noi în oraș pentru transportul în comun. Orașul s-a dezvoltat, avem cartiere noi, avem centre comerciale unde sunt necesități noi la care dorim să răspundem în viitorul apropiat”.

Parcul de autobuze actual

„În momentul actual cea mai mare problemă a noastră este vechimea parcului și defecțiunile care apar la aceste autobuze vechi. În medie cam 10-11 autobuze circulă în fiecare zi, dar din păcate 3-4 întotdeauna prin rotație sunt sub diverse reparații. Motivul pentru care nu am investit a fost că de câțiva ani buni știam că o să apară aceste proiecte (europene - n. red.) și am dorit foarte mult să achiziționăm autobuze noi, în special electrice și să deservim populația din Sfântu Gheorghe cu autobuze noi, puctuale, comode și să acoperim cam toate zonele din oraș”, a spus şi Tittesz Zoltán, directorul executiv al SC Multi-Trans SRL.

În prezent, parcul de autobuze din Sfântu Gheorghe are 4 autobuze tip BMC Probus, fabricate în 2008, trei autobuze Volvo, mai vechi, fabricate în 1985, şase autobuze mai noi din 1998 – 1999 şi un autobuz Ikarus din 1987.

În 2015 – 2,2 milioane de călătorii cu autobuzul

În anul 2015, conform estimărilor autorităţilor locale, cu o marjă de eroare de +-5%,  în municipiul Sfântu Gheorghe au avut loc aproximativ 2,2 milioane de călătorii cu transportul în comun. Statisticile mai arată că circa 4.000 de cetăţeni circulă zilnic cu autobuzul. Mai mult, în 2015 s-au vândut 314.487 de bilete, 13.418 abonamente și s-au oferit 28.947 de abonamente cu gratuități.

„Vorbim de gratuități de 100% în cazul pensionarilor care au pensie sub salariul minim și de gratuități de 50% în cazul pensiilor mai mari, tot 50% în cazul elevilor și așa mai departe. Dorim să păstrăm aceste gratuități și să le extindem în perioada următoare, mai ales în ceea ce privește populația şcolară”, a declarat Antal Árpád.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
cristiii..ba cristi!, 25 mai 2016
Oare autobuzele noi vor zbura? Nu de alta dar drumurile sunt pline de gropi si denivelari.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.