ACTUALITATE 26 mai 2016

Autorităţile vor să restaureze picturile castelului „ Miko “ din Olteni şi să-l introducă în circuitul turistic

de Agerpres | 1057 vizualizări

Autorităţile covăsnene vor să restaureze picturile castelului „Miko“ din localitatea Olteni, pe care l-au cumpărat în anul 2014 cu scopul de a-l salva de la distrugere, prin reabilitarea şi introducerea lui în circuitul turistic şi cultural.

Imobilul, ce datează din secolul al XIX-lea şi se află pe lista monumentelor istorice, este construit în stil empire şi este unic în Transilvania datorită picturilor existente pe pereţii interiori ai camerelor, care, însă, s-au degradat de-a lungul timpului şi necesită lucrări urgente de restaurare şi conservare.

Consiliul Judeţean (CJ) Covasna, reunit joi în şedinţă ordinară, a aprobat participarea acestui proiect la un program de finanţare lansat de Guvernul Ungariei, ce are ca scop salvarea monumentelor distruse.

„Ca urmare a renovării complete, castelul ar deveni un elegant centru de turism agrar în care oamenii ar putea să se relaxeze şi să vină în contact cu un alt fel de viaţă la ţară. Obiectivele cele mai importante şi activităţile proiectului sunt conservarea picturilor vechi ale castelului“, se arată în proiectul de hotărâre.

Bugetul total al proiectului a fost estimat la aproape 5 milioane de forinţi, reprezentând 71.305 lei la cursul zilei şi nu obligă Consiliul Judeţean să participe cu o cotă parte.

Castelul de la Olteni, construit în anul 1827 de groful Miko Miklos, a fost restituit urmaşilor acestuia în anul 2007, care l-au vândut în anul 2014 Consiliului Judeţean şi Consiliului Local Bodoc.

În judeţul Covasna există aproape 200 de castele şi conace ce au aparţinut unor grofi maghiari. CJ Covasna a tipărit în urmă cu câţiva ani un album intitulat „Ţinutul conacelor“ şi intenţionează să realizeze şi un „drum al conacelor“ pentru turişti.

 

Teme articol: TURISM Olteni renovare Miko castel
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
istoria Tinutului Secuiesc, 27 mai 2016
...ce au lasat altii in paragina, Antal Arpad&CO le readuce renovate in circuitul turistic. Bravo Arpi, judetul a avut numai de castigat cu voi!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.